Sudane pliušinį meškiuką Muhammadu pavadinusi britų mokytoja kaltinama islamo įžeidimu

Britų mokytoja, kuri kaltinama įžeidusi musulmonus, kai jos klasė pliušiniui meškiukui davė Muhammado (Muhamado) vardą, ketvirtadienį atvyko į Chartumo teismą, kur jai, kaip tikimasi, bus pateikti oficialūs kaltinimai.
Iš sulaikymo įstaigos Chartumo šiaurėje atvežtą 54 metų Gillian Gibbons (Džilijan Gibons) pasitiko Didžiosios Britanijos ambasados atstovai, palydėję ją į teismo rūmus. Teismo pareigūnai neleido reporteriams patekti į teismo salę, teigdami, kad posėdis bus uždaras.

G.Gibbons, segėjusią juodu sijonu ir vilkėjusią juodu sportinio stiliaus švarkeliu, į teismą atlydėjo policija. Lauke už policijos užtvaros buvo susirinkusi kelių šimtų žmonių minia, netoliese taip pat budėjo riaušių malšinimo policija.

Policija tik vienam gynybos nariui leido įeiti į mažą teismo salę, kurioje stovėjo dvi eilės plastikinių ir metalinių kėdžių.

Sudano valstybinė žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad G.Gibbons kaltinama islamo įžeidimu, neapykantos kurstymu ir paniekos religiniams įsitikinimams demonstravimu. Jeigu ji būtų pripažinta kalta, jai grėstų 40 kirčių, bauda arba vieneri metai kalėjimo.

Gynyba pakvietė kelis liudininkus, tarp jų mokytojos kolegas iš Chartumo vidurinės mokyklos „Vienybė” ir vieną asistentą, kuris buvo su G.Gibbons klasėje, kai pliušinis meškiukas buvo pavadintas Muhammadu, sakė vienas gynybos šaltinis.

Kolegos sakė nemanantys, kad G.Gibbons norėjo įžeisti musulmonus. Pasak jų, mokytoja padarė nekaltą klaidą, pritardama mokinių išrinktam vardui.

Trečiadienį Londone Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai patvirtino, kad G.Gibbons buvo pateikti kaltinimai, o pareigūnai nurodė, kad užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas (Deividas Milibandas) kviečia pas save Sudano ambasadorių.

Islamo įžeidimu Sudane kaltinama britų mokytoja padarė „nekaltą klaidą”, ketvirtadienį sakė D.Milibandas, paraginęs šioje byloje paklausyti „sveiko proto”.

Vašingtone JAV valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas (Šonas Makormakas) teigė: „Mes atidžiai ir su rūpesčiu sekame britų mokytojos padėtį”.

Sudano ambasados Londone išplatintam pranešime teigiama, kad ši byla buvo iškelta, sulaukus mokinių tėvų skundų.

„Tai dabar yra policijos byla, ir reikėtų atsispirti pagundai paversti tai žiniasklaidos sensacija. Mes tikrai nenorime imtis „žiniasklaidos teismo”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.