Kelius barstyti siūloma mažiau aplinkai kenkiančiu druskos mišiniu

Aplinkos ministerija ir su ja bendradarbiaujantys Gedimino technikos universiteto mokslininkai siūlo palaipsniui mažinti aplinkai kenkiančių tradicinių druskų (natrio chlorido) naudojimą žiemą jomis barstant kelius ir miestų gatves.
Kaip ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija, rekomenduojama techninės druskos poveikį aplinkai mažinti į ją įmaišant organinės kilmės medžiagos „Safecote”. Šis antrinis žemės ūkio produktas, gaunamas iš cukraus pramonės atliekų, dar yra vadinamas „melasa”. Tai tamsiai rudos spalvos, bekvapė, skysta medžiaga, kuri gali būti maišoma su visais chloridais ir jų tirpalais šitaip gaunant gerokai veiksmingesnį mišinį kelių priežiūrai žiemą.

Anot pranešimo, šimtai tūkstančių tonų techninės druskos, kasmet žiemą išbarstomos ant kelių ir gatvių, kenkia dirvožemiui, augalijai, miestų želdiniams, paviršiniams ir gruntiniams vandenims, hidrobiontams. Druskos sukelia asfalto ir kitų kelių statinių, plieno koroziją. Pavyzdžiui, vos 3 proc. į natrio chlorido druską įmaišytos „melasos” plieno koroziją sumažina 45 proc.

Mokslininkų skaičiavimais, druskų mišinys su „Safecote” medžiaga yra gerokai taupesnis ir efektyvesnis. Barstomo mišinio kiekis lyginant su tradiciniu natrio chloridu sumažėja nuo 30 iki 50 proc. Mišinys, skirtingai nei tradicinė druska, neleidžia susidaryti naujam ledui ir ant dangos išlieka 7 kartus ilgiau, todėl jį galima naudoti rečiau.

Kelių priežiūrai skirtų druskų mišinys su organinės kilmės medžiaga „Safecote” pirmiausia buvo panaudotas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Europos šalyse „Safecote” paplito prieš 2-3 metus (Vokietijoje, Šveicarijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Airijoje, Austrijoje ir Estijoje).

Lietuvoje druskos su „Safecote” medžiaga buvo išmėgintos 2005-2006 metų žiemos sezonais.

„Aplinkos ministerija ragina į šias rekomendacijas atsižvelgti kelių ir gatvių priežiūros įmones. Siūlomos medžiagos gali sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, palengvinti žiemos darbus, pagerinti jų kokybę. Tai būtų svarus indėlis saugant aplinką”, – pranešime spaudai teigia Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.