Lietuvos prezidentas – Metų europietis

Garbingą Metų europiečio titulą pelnė Lietuvos atstovas – prezidentas Valdas Adamkus.

Iš 50 pretendentų, nominuotų devyniose kategorijose, Lietuvos vadovas buvo išrinktas absoliučiu šio titulo nugalėtoju, pranešė Prezidento spaudos tarnyba.

V. Adamkus įvertintas už svarų indėlį padedant išvengti Lenkijos izoliacijos derybose dėl Europos Sąjungos konstitucinės sutarties.

Antradienį Lietuvos prezidentas V. Adamkus dalyvavo iškilmingoje vakarienėje Egmonto rūmuose Briuselyje (Belgija), kur vyko „The Economist” grupei priklausančio savaitraščio „European Voice” Metų europiečio rinkimų EV50 apdovanojimai.

Vakarienės, kurioje susirinko apie 200 aukštus postus užimančių asmenų – Europos Parlamento narių, komisarų, valstybių vadovų ir žinomų ES pareigūnų, – ir buvo paskelbti nominacijų nugalėtojai.

Mažos šalies indėlis

„Esu įsitikinęs, kad jauna ir maža Europos Sąjungos šalis gali labai daug padaryti. Džiaugiuosi, būdamas Lietuvos atstovas ir vadovas, galėjęs padėti spręsti vieną iš svarbiausių ES problemų, susijusių su Konstitucija ir ateitimi. Mums, derybininkams, įsimintina birželio diskusijų naktis Briuselyje buvo geriausia pamoka, kad net sunkiausiais klausimais Europos Sąjunga gali rasti bendrą susitarimą. Dėkoju Lenkijos vadovams, suvokusiems istorinio susitarimo svarbą, ir mano derybų kolegoms – Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Prancūzijos vadovui Nikolia Sarkozi, su kuriais kartu galėjome surasti Europos Sąjungai priimtiną sutarimą.

Kartu noriu padėkoti Europos Sąjungos šalių gyventojams ir savo tėvynainiams, parėmusiems mano kandidatūrą ir mano pastangas. Prisipažinsiu, kartu su Jumis dabar jaučiuosi stiprus, kad ėmiausi derybininko misijos. Tai ženklas ir priesakas visiems – nebijokite iššūkių ir kartu įveikite kylančius sunkumus”, – sakė Lietuvos prezidentas V. Adamkus.

Garbingi pretendentai

„EV50” nominacijose kasmet pagerbiama 50 europiečių, Europos Sąjungai nusipelniusių asmenų devyniose srityse – Europos Komisijos narys, Europos Parlamento narys, Valstybės veikėjas, Diplomatas, Kampanijos dalyvis, Verslo lyderis, Daug pasiekęs asmuo, Žurnalistas ir Ne ES pilietis. Pretendentus išrenka „European Voice” vyresnieji redaktoriai kartu su specialia komisija, kurioje šiais metais buvo Švedijos užsienio reikalų ministras, buvę Belgijos bei Maltos vadovai, profesoriai bei „The Economist” leidinių grupės atstovai. Metų europiečio rinkimus savaitraštis rengia nuo 2001 metų.

Rinkimų rezultatus lėmė balsavimas internetu. Lietuvos prezidentas pretendavo ir į Metų valstybės veikėjo titulą, tačiau šis titulas atiteko Vokietijos kanclerė Angelai Merkel.

Įvairūs nuopelnai

Metų komisare pripažinta britė Viviana Reding, įtikinusi ES įstatymų kūrėjus būtinybe sumažinti roamingo (skambučių užsienyje) kainas ir taip atpiginusi ES piliečių atostogas.

Metų europarlamentaru tapo italų centro kairysis Klaudijus Fava, sugebėjęs įtikinti skirtingų partijų narius vieningai balsuoti dėl ataskaitos apie nelegalius CŽV veiksmus Europoje.

Metų diplomatais tapo ES išorinių ryšių komisarė austrė Benita Ferero Valdner ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Valteris Štainmajeris – už indėlį išlaisvinant šešis bulgarų medikus iš Libijos kalėjimo.

Metų kampanijos dalyvio titulas skirtas Kalifornijos gubernatoriui Arnoldui Švarcenegeriui – už kovą su klimato atšilimu.

Metų verslo lyderio titulas atiteko britui Ričardui Bransonui, kuris siekia sumažinti lėktuvų išmetamo anglies dvideginio kiekį ir ieško alternatyvių energijos šaltinių.

Metų žurnaliste tapo bulgarė Reneta Nikolova – už nuolatines pastangas atkreipti politikų dėmesį į korupciją ir apgavystes.

Metų pasiekimo titulas atiteko Europos centrinio banko vadovui Žanui Klodui Trišė – už sėkmingas pastangas apginti Europos centrinio banko nepriklausomybę nuo politikų kišimosi.

Metų ne ES piliečiu pripažintas Rusijos opozicijos lyderis, buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas.

Praėjusiais metais Metų europiečiu buvo išrinktas Europos Komisijos pirmininkas Žozė Barozas. 2005-aisiais Metų komisare buvo paskelbta Lietuvos atstovė Dalia Grybauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.