Vilioja Europos kalėdinės mugės

Kiekvienais metais prekybininkai vis anksčiau pradeda rengtis Kalėdoms. Dabar pats metas planuoti keliones į Europos kalėdines muges. Geriausios iš jų:

Antverpenas.

Kalėdinis turgus (gruodžio 7-26 dienomis, išskyrus 8 dieną) vyksta pačioje seniausios miesto dalies širdyje – Grote Markt (Turgaus aikštėje). Ji ne tokia didelė kaip Briuselio Grand Place, bet ne mažiau puošni, apsupta Rotušės, vadinamųjų Gildijų namų ir Dievo Motinos katedros. Ten įrengta gausybė prekystalių, paviljonų, prie Katedros – čiuožykla, vakarais giedami choralai.

Bazelis.

Didžiausia tradicinė Kalėdų mugė Šveicarijoje vyksta Bazelyje (lapkričio 29-gruodžio 17 dienomis). Šiame mieste yra ir ilgiausia Europoje iliuminuota gatvė. Bazelyje įkurta žymioji Johanno Wannerio Kalėdų parduotuvė. Šis šveicaras tiekia Kalėdų dekoracijas Vatikanui ir Baltiesiems rūmams. Apsipirkti jo mažutėje parduotuvėje, kurioje prekiaujama įvairiaspalviais angelais, auksiniais kankorėžiais, margakepuriais grybais ir kitokiais žaisliukais, laikoma bet kokio kalėdinio apsipirkimo svarbiausiu momentu. J.Wannerio „Weihnachtshaus” parduotuvėlė įsikūrusi viduramžiškame Bazelio senamiestyje (Altstadt), Spalenbergo gatvėje.

Berlynas

Vokietijos sostinėje yra apie 50 turgų. Pagrindiniai – Gedachtniskirche (lapkričio 24-gruodžio 28 dienomis), Unter den Linden gatvėje (lapkričio 24-gruodžio 28 dienomis) ir Aleksandro aikštėje.

Kopenhaga

Būtent žiemą Tivoli sodai – vienas seniausių pasilinksminimo ir atrakcionų parkų pačiame Kopenhagos centre, atidarytas 1843 metais, – yra puikiausi: šurmuliuoja mugė, įrengta lauko čiuožykla. Nėra ko stebėtis, kad mugę (lapkričio 10-gruodžio 30 dienomis, išskyrus gruodžio 24 ir 25 dienas) kasmet aplanko bemaž milijonas pirkėjų.

Dublinas

Airijos sostinėje pirmą kartą buvo surengta europietiška kalėdinė mugė dokų rajone. Mugė Jurgio doke šurmuliavo 12 dienų (gruodžio 12-23 dienomis nuo vidurdienio). Šiame renginyje vilioja sezoniniai patiekalai, amatininkų dirbiniai, paskanintas karštas vynas, choralų giesmės.

Frankfurtas

Šiame Vokietijos mieste vyksta viena didžiausių ir seniausių kalėdinių mugių (lapkričio 30-gruodžio 23 dienomis). Daugeliui vietos gyventojų būtent joje nupirkti dovanas yra svarbi Kalėdų tradicija. Aukštos kokybės gaminiai už gerą kainą.

Hamelinas

Miestas į pietus nuo Hanoverio yra Hamelino fleitininko, kurio legendą įamžino broliai Grimmai (grodamas magiška fleita jis išvedė iš miesto žiurkes), gimtinė – tai suteikia jam pasakiškumo. Mugė vyksta viduramžiškame senamiestyje (lapkričio 28-gruodžio 23 dienomis). 70 dekoruotų medinių trobelių prekiaujama dovanomis, rankdarbiais, karštu maistu ir glintveinu.

Praha

Čekijos sostinėje mugės vyksta Senamiesčio ir Vaclavo aikštėse (gruodžio 5-23 dienomis). Mažesni turgeliai šurmuliuoja Respublikos aikštėje (Namesti Republiky) ir Havelio prekyvietėje (Havelske Trziste). Lankantis prekybos trobelėse, kuriose parduodami amatininkų gaminiai ir karštas maistas, tradiciškai reikia gurkšnoti karštą vyną su prieskoniais.

Stokholmas

Skanseno Kalėdų mugėje (gruodžio 1-2, 8-9 ir 15-16 dienomis) parduodama viskas nuo dešrų ir prieskonių iki vaikiškų žaislų ir puikios patalynės bei baltinių. Veikia ir turgus po stogu Bollnas aikštėje.

Londonas

Rytiniame Londono Stratfordo rajone pirmą kartą šurmuliuos Kalėdų mugė (gruodžio 13-15 dienomis). Joje svečiai bus supažindinti su lietuviška muzika, galės įsigyti lietuviškų prekių. Kalėdines giesmes atliks Lituanistinės ir menų mokyklos „Moksliukas” bei muzikos mokyklos „Harmonija” vaikų chorai, šoks Londono lietuvių folkloro ansamblis „Saduto”. Londone įsikūrę ir iš Lietuvos atvykę verslininkai prekiaus lietuviškais suvenyrais ir skanumynais. Gruodžio 14 dieną 17 val. Meridiano aikštėje prie Stratfordo metro stotelės Kalėdų eglutę įžiebs Njūhemo savivaldybės meras seras Robinas Walesas ir Lietuvos ambasadorius Vygaudas Ušackas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.