G. Kirkilas: rudenį žinosime, kokią atominę elektrinę statysime

Premjeras Gediminas Kirkilas neigia kritiką, kad Lietuva kažin ar pradės naujos atominės elektrinės statybą. Tradiciniame interviu Lietuvos radijui antradienį jis teigė tikįs, kad naują atominę jėgainę mes pradėsime statyti kartu su kaimyninėmis valstybėmis ir kad tai unikalus, strateginės reikšmės projektas.

„Apie rugpjūčio mėnesį mes turime turėti atsakymą, vadinamąjį aplinkos įvertinimą. Aplinkos įvertinimas atsakys, kokio galingumo bus atominė elektrinė. Nuo to priklausys visų keturių valstybių kompanijų projektas. Na, galime pasakyti, kad rudenį mes žinosime, kokią elektrinę, kokio galingumo mes galėsime statyti čia, Lietuvoje”, – sakė premjeras.

Anot jo, projektas svarbus ne tik energetikos požiūriu. Lietuvai labai svarbu išsaugoti atominę kompetenciją ir kad ji išliktų aukštųjų technologijų šalimi ilgą laiką.

Premjeras taip pat akcentavo, kad elektros jungtys su Lenkija ir Švedija bei atominė elektrinė yra bendras projektas. Jungties su Švedija galimybių studijos antroji dalis, anot jo, bus užbaigta sausio mėnesį ir „mes realiai pradėsime šį projektą”. Dabar skaičiuojami komerciniai ir visi kiti kaštai. „Po to bus projektas, abi valstybės – Lietuva ir Švedija – turės suderinti su savo įstatymais, gauti atitinkamus leidimus. Pati tilto statyba turėtų užtrukti apie pusantrų metų”, – prognozavo Vyriausybės vadovas.

Radijo klausytojams jis tikino, kad nuo atominės elektrinės statybos plano praktiškai neatsiliekama. Trečiadienį Vyriausybės posėdyje iš ūkio ministro pateiktų pasiūlymų nacionaliniam investuotojui suformuoti, anot premjero, iš kelių alternatyvų ministrų kabinetas pasirinks tinkamiausią ir suteiks mandatą toliau derėtis su privačia „NDX energija”. Alternatyvose kalbama apie akcijų pasiskirstymą bei būsimą akcininkų sutartį, kurioje, beje, ir bus „numatyta daugiausia įvairių apribojimų ir garantijų, kad būtent nenukentėtų valstybė, kad valstybė galėtų išsiderėti pačias geriausias, kokios šiuo metu įmanomos, sujungiant ir valstybinio, ir privataus kapitalo interesą”, sąlygas.

G. Kirkilas pažymėjo, kad valstybės interesus gina Vyriausybė. „Ir mūsų interesai bus apginti, nes tai jau yra numatyta įstatyme”. Jo teigimu, valstybė visada turės kontrolę nacionalinio investuotojo įmonėje, kad ir kaip bepasibaigtų derybos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.