Lenkija nebeblokuos Rusijos siekio tapti EBPO nare

Lenkija atšauks savo veto Rusijos siekiui įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), paskelbė antradienį ministras pirmininkas Donaldas Tuskas.

Anksčiau išleistoje informacijoje buvo minimas Pasaulio prekybos organizacija (PPO), tačiau Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas apsiriko – jis turėjo galvoje ne PPO, o EBPO, pranešė AFP agentūrai premjero atstovė spaudai Agnieszka Liszka (Agnieška Liška).

Rusija kol kas nėra nei PPO, nei EBPO narė. Į PPO Rusija nori įstoti nuo 1994 metų. Pagal organizacijos taisykles, PPO nare gali tapti šalis, kurios narystei pritars visos šio klubo narės.

EBPO savo ruožtu jungia 30 didelių rinkos ekonomikos šalių. Ši organizacija pakvietė Rusiją vesti derybas dėl narystės 2007 metų balandį. EBPO dar vadinama „turtingų šalių klubu”.

„Aš informavau Rusiją, kad Lenkija atsisako šių derybų blokavimo”, – sakė premjeras žurnalistams.

„Šiuo žingsniu siekiama gerinti Lenkijos ir Rusijos santykius”, – pažymėjo D.Tuskas, po liberaliosios Pilietinės platformos pergalės spalio 21-osios rinkimuose prieš Įstatymo ir teisingumo partiją žadėjęs taikytis su Lenkijos kaimynais rytuose ir vakaruose.

Valdant Įstatymo ir teisingumo partijai, Varšuvos ir Maskvos santykiai smuko iki žemiausio lygio nuo 1989 metų, kai Lenkija išsivadavo iš komunistinio bloko.

D.Tusko pirmtakas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) tvirtai laikėsi požiūrio, jog Rusija neturi tapti EBPO nare.

Rusija 2005-aisiais paskelbė embargą Lenkijos mėsos ir jos produktų importui neva dėl maisto kokybės reikalavimų neatitikimo, o Lenkija tvirtina, jog toks Rusijos sprendimas neturi jokio pagrindo ir sąlygotas politinių tikslų.

Lenkija stengėsi sutrukdyti Rusijos pastangoms įstoti ir į 151 valstybę vienijančią PPO.

Varšuva taip pat blokavo ir ES derybas su Maskva dėl naujos bendradarbiavimo sutarties.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.