Prancūzų policija po antros riaušių nakties stiprina saugumą

Prancūzijos policija antradienį, po masinių nakties riaušių, per kurias buvo sužeisti 64 pareigūnai, sustiprino saugumą.
Riaušės Paryžiaus priemiesčiuose, kurios prasidėjo po to, kai per avariją žuvo du paaugliai, vyko antrą naktį iš eilės.

Anksti antradienį virš Vilje le Belo, esančio 20 km į šiaurę nuo Paryžiaus, skraidė sraigtasparnis, „kad būtų nustatyti neramumus kurstantys žmonės”, sakė vienas policijos pareigūnas.

Smurtas šiame priemiestyje prasidėjo sekmadienį, po avarijos, per kurią žuvo du paaugliai, važiavę motociklu ir atsitrenkę į policijos automobilį. Riaušės greit išplito į aplinkinius rajonus.

Šaltinis policijoje antradienį sakė, kad pirmadienio vakarą Vilje le Bele ir dviejuose gretimuose priemiesčiuose per naujus susirėmimus su įpykusiais jaunuoliais buvo sužeisti 64 pareigūnai ir kad penki jų yra kritiškos būklės.

„Vienas policininkas didelio kalibro kulka sužeistas į petį”, – sakė saugumo pareigūnas, bet pridūrė, kad „jokie gyvybiniai organai nebuvo pažeisti”.

Vėlai pirmadienį Vilje le Bele maždaug 100 jaunuolių, kurie slėpėsi už šiukšlių dėžių, svaidė visokiausius daiktus į 160 policininkų, kurie atsakė guminėmis kulkomis ir ašarinėmis dujomis.

Kituose priemiesčiuose riaušininkai buvo ginkluoti Molotovo kokteiliais, buteliais su rūgštimi ir beisbolo lazdomis, pranešė policija, kuri nurodė, kad buvo padegti 63 automobiliai ir penki pastatai.

Po sekmadienio vakaro neramumų, dėl kurių šalis ėmė nuogąstauti, kad gali pasikartoti 2005 metais visoje šalyje vykusios riaušės, prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) paragino laikytis rimties.

Lankydamasis Pekine N.Sarkozy paragino „visas šalis nurimti, o teismų sistemą – nuspręsti, kas yra atsakingas”.

Pirmadienį Lonžiumo ir Grigbi priemiesčiuose buvo padegti autobusas, kuriame tuo metu keleivių nebuvo, ir sunkvežimis, sakė šaltiniai policijoje.

Vilje le Bele taip pat buvo padegti vaikų darželis, vairavimo mokykla ir grožio salonas, sakė liudininkai. Jaunuoliai akmenimis apmėtė policijos automobilį ir gaisrininkų mašiną, be to, išplėšė dar vieną automobilį.

Po minėtos dviejų paauglių gyvybių pareikalavusios avarijos prokurorė Marie-Therese Givry (Mari Tereza Živri) nurodė policijai atlikti vidaus tyrimą dėl „netyčinio nužudymo per neatsargumą ir pagalbos nesuteikimo pavojuje atsidūrusiems asmenims”.

Vėliau kalbėdamasi su žurnalistais ji sakė, jog liudininkai patvirtino policijos pareigūnų versiją, kad motociklas, kuriuo važiavo du jaunuoliai be šalmų, rėžėsi į jų automobilio šoną. Pareigūnai tuo metu vykdė įprastą patruliavimo užduotį.

Tačiau vieno žuvusiojo brolis Omaras Sehhouli (Omaras Sehuli) apkaltino policininkus įsirėžus į motociklą ir nuvažiavus iš avarijos vietos.

Policija ir politikai perspėja, kad net praėjus dvejiems metams po 2005-ųjų riaušių, kurios kilo žuvus dviem nuo policijos bėgusiems jaunuoliams, Prancūzijos miestų priemiesčiai vis dar yra pavojingas židinys. Tos riaušės parodė šalies nesugebėjimą integruoti dideles juodaodžių ir arabų kilmės bendruomenes – imigrantų iš kolonijų Afrikoje vaikus ir vaikaičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.