Viso pasaulio medikai su nerimu laukia naujo gripo viruso

Jeigu šiandien Lietuvoje pasirodytų naujas gripo virusas, pasisektų tik kiek daugiau nei dviem procentams gyventojų – tik tokiai daliai žmonių pakaktų šiuo metu turimų vaistų, galinčių įveikti grėsmingą virusą.
Pasak dienraščio „Lietuvos rytas”, naujas gripo virusas grasina sukelti itin didelę gripo epidemiją, vadinamąją pandemiją. Ji prasideda, kai susidaro ir pradeda plisti naujas, visiškai nepanašus į ankstesnius gripo A viruso potipis.

Žmonės neturi imuniteto tokiai rūšiai, todėl jis plinta labai greitai, gripu suserga daug žmonių, ligos eiga būna sunki, nuo jos miršta daug ligonių.

Gripo pandemija – neišvengiama. Todėl specialistai ragina tinkamai jai pasirengti. Pirmiausia – sukaupti reikiamą kiekį vakcinos ir priešvirusinių vaistų.

Praėjusiame amžiuje buvo kilusios trys pandemijos – 1918, 1957 ir 1968 metais. Nuo pastarosios praėjo 39 metai. Tai ilgiausias laikotarpis be pandemijos.

„Žinoma, tai dar nereiškia, kad gripo pandemijos sulauksime šiais metais. Tačiau Pasaulinė sveikatos organizacija ir ekspertai iš įvairių šalių sutinka, kad ji – neišvengiama. Pandemijos laikrodis tiksi, tačiau niekas negali nuspėti, kada ji prasidės”, – sakė Vilniaus universiteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikos vedėjas profesorius Arvydas Ambrozaitis.

Kad priešvirusiniai vaistai kol kas – geriausias ginklas prieš būsimąją pandemiją, pripažįsta viso pasaulio specialistai. Šių vaistų atsargas reikėtų sukaupti iš anksto.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja du preparatus: zanamivirą ir oseltamivirą. Susirgus šiuos vaistus būtina pradėti vartoti per 24-48 valandas. Tačiau pasaulyje yra tik du priešvirusinių vaistų gamintojai, todėl gamybos pajėgumai – labai riboti.

Bendrovės „GlaxoSmithKline Lietuva” duomenimis, šiuo metu šalyje jos turimų priešvirusinių vaistų užtektų tik keliems tūkstančiams gyventojų. Kada bus sulaukta vaistų papildymo, priklausys nuo gamybos pajėgumų, paklausos ir situacijos kitose Vakarų šalyse. Kadangi Lietuva – nedidelė šalis, prioritetas teikiamas ne jai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Viso pasaulio medikai su nerimu laukia naujo gripo viruso"

  1. ligone

    NUSTOKIT SKLEIST TUOS MARAZMUS APIE PANDEMIJA.KAM IS JUSU JIE NESA PELNa?silpnesniu nervu zmones isgyvena stresa ir be raminanciu vaistu jau nebemiega.baikit traumuot zmones del savo piniginiu storumo!|

  2. virusas

    Dabar tikėt, ką sako vaistų gamintojai- kvailystė. Pati dirbu medicinoj ir gerai žinau, kaip vaistų firmos , norėdamos praturtėt, perka gydytojams visokias dovanas, kelialapius į užsienį, dovanoja čekius apsipirkt geriausiose parduotuvėse. o daktarai sau galvos per daug nekvaršina , reikia žmogeliui tų vaistų ar ne…. Taigi, mielieji, medicina dabar – komercija…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.