Danai stato britus į „nepatogią padėtį”

Pasiūlymas Danijoje surengti referendumą dėl glaudesnės integracijos į ES trikdo Britanijos politikus. Pasigirsta vis daugiau balsų, teigiančių, kad Britanija izoliuojasi nuo Europos.

Britanijos spauda atkreipia dėmesį, kad šalis gali būti izoliuota nuo likusios Europos Sąjungos. Tokias kalbas sukėlė Danijos sprendimas leisti šalies gyventojams patiems spręsti, kiek glaudžiai šalis turėtų integruotis į ES. Daugelio nuomone, Danijos valdžia skelbia referendumą, nes neabejoja daugumos gyventojų pritarimu integracijai. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos vyriausybė visada pasižymėjo kaip visavertės integracijos priešininkė.

Svarbiausias referendumo klausimas, pasak šalies premjero Anderso Fogh’o Rasmusseno, yra bendrosios valiutos – euro – įvedimas. Jis taip pat pareiškė, kad Danijos ir ES santykius temdo skirtingos pozicijos gynybos, teisingumo ir vidaus politikos sferose. Šie klausimai bus pateikti ir nacionaliniame referendume. Be to, referendume turės būti balsuojama dėl naujosios ES sutarties, kurią valstybių narių vadovai turėtų pasirašyti gruodžio mėnesį.

Didžiosios Britanijos užsienio ir sandraugos reikalų komitetas danų sprendimą komentavo trumpai, „tai danų reikalas”. Opozicijoje esanti konservatorių partija, pasak spaudos, „užėmė gynybos pozicijas”. Euroskeptikais vadinami konservatoriai užsipuolė premjerą Gordoną Browną dėl to, kad jis nesiryžta tęsėti savo pažadą ir surengti tokį patį referendumą Britanijoje. Konservatorių nuomone, britai neabejotinai pasisakytų „už savo identiteto išsaugojimą”.

Nors ES institucijos nedaro spaudimo Didžiajai Britanijai, vis daugiau žmonių šioje šalyje mano, kad intensyvėjanti izoliacija kenkia karalystės įvaizdžiui. Jei danai nubalsuos už glaudesnę integraciją, Didžioji Britanija ir Švedija liks vienintelėmis (iki 2004 m. įstojusiomis) ES valstybėmis, neįsivedusiomis euro. Taip pat liktų tik Britanija ir Airija, nesutinkančios suderinti su Briuseliu teisingumo ir vidaus politikos.

Danija įstojo į ES 1973 metais ir jau surengė penkis referendumus integracijos klausimais. Tais pačiais metais prie ES prisijungusi Didžioji Britanija iki šiol surengė tik vieną tokį referendumą 1975 metais. Lig šiol danai skeptiškai žiūrėjo į euro įvedimą, tačiau pastaruoju metu euroentuziastai sudaro nedidelę daugumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.