Lenkiškoje šviežioje mėsoje nustatyta listerijų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Lenkijos maisto ir veterinarijos tarnybą apie iš Lenkijos įvežtoje kiaulienoje nustatytas bakterijas Listeria monocytogenes.

Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, vykdydami planinę įvežamos į Lietuvą produkcijos kontrolę, paėmė kiaulienos mėginį ir pristatė į Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Kauno teritoriniame skyrių. Ištyrus kiaulienos mėginį nustatyta Listeria monocytogenes. Kiauliena atvežta iš Lenkijos įmonės Zaklad Miesny WIJAR Sp.J., Wieslawa, Jaroslaw Mazur, Chodow 2.

Pakartotinai paėmus du iš tos pačios įmonės atvežtos tik skirtingų partijų kiaulienos mėginius ir juos ištyrus taip pat nustatyta Listeria monocytogenes.

„Tarp Europos Sąjungos valstybių sienų nėra, tačiau vykdoma griežta įvežamų maisto produktų, o ypač mėsos, kontrolė. Kontrolės tikslas – saugių ir kokybiškų produktų pateikimas vartotojui. Dėl to Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į Lenkijos atitinkamą instituciją, kad būtų imtasi priemonių, užtikrinančių saugios mėsos tiekimą Lietuvos rinkai”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Egidijus Simonis.

Pasak E. Simonio, kiekviena ES valstybė turi pasirengusi metinius kontrolės planus. Analizuodama vis didėjančius mėsos įvežimo į Lietuvą srautus ir vertindama riziką, susijusią su įvežamų mėsos produktų sauga ir kokybe, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuo šių metų kovo mėnesio dar labiau sustiprino įvežamų mėsos ir mėsos gaminių kontrolę. Visi įvežėjai įpareigoti registruotis ir pateikti išankstinę informaciją apie įvežamą produktą teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnybos, o pastarosioms nurodyta įvertinti riziką ir, remiantis rizikos vertinimo duomenimis, atlikti atvežamos mėsos, mėsos gaminių veterinarinį tikrinimą. Mėsos ir mėsos produktų mėginiai laboratoriniams tyrimams imami pagal patvirtintą mėginių ėmimo planą, arba jie imami įtarus, kad produktas gali būti nesaugus”, – apie situaciją komentavo E. Simonis.

Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įpareigotos informuoti mėsos perdirbimo įmones, kurios naudoja mėsos žaliavas iš Lenkijos, kad sugriežtintų higienos ir sanitarijos kontrolę, būtų atlikti papildomi mėsos žaliavos laboratoriniai tyrimai arba pareikalautų iš tiekėjų įvežamos mėsos žaliavos laboratorinių tyrimų dėl listerijų siekiant išvengti mikrobinės taršos gamyboje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.