ES ragina Kiniją spręsti prekių kokybės problemą

Kinija rizikuoja savo reputacija po serijos skandalų dėl nesaugių prekių ir turi dėti daugiau pastangų šiai problemai išspręsti, teigia Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson).

Žaislų, dantų pastos ir kitų vartojimo prekių atšaukimo banga sugriovė pasaulinį pasitikėjimą eksportu iš Kinijos, teigė komisaras Pekine per susitikimą, skirtą maisto produktų saugumui.

„Nors produktų saugumas – problema, susijusi ne tik su Kinija, vis dėlto tai bus svarbiausias faktorius, lemsiantis Kinijos kaip gamintojos įvaizdį pasaulio akyse, – sakė P. Mendelsonas. – Ilgalaikė Kinijos sėkmė priklauso nuo jos reputacijos”.

Įvertinęs Kinijos pastangas taisyti situaciją jis pasakė, kad 99 proc. saugios produkcijos neužtenka.

„Kiekvieną dieną Europa importuoja iš Kinijos prekių už 0,5 mln. eurų, tad net vienas procentas nekokybiškos produkcijos nėra priimtinas”, – sakė P. Mendelsonas ir pridūrė, kad ES greičiausiai aptiks vis daugiau standartus neatitinkančių kinų gamybos prekių.

Jis kalbėjo apie vis augančią prekybą klastotomis prekėmis. Naujausiais duomenimis, prekybos suklastotomis vartojimo prekėmis apyvarta pasiekė 200 mlrd. JAV dolerių per metus, tai sudaro 2 proc. visos pasaulio prekybos. Daugelis suklastotų prekių pagaminta Kinijoje.

„Kai kurie šių produktų – suklastoti medikamentai, automobilių ir lėktuvų detalės – kelia didžiulę riziką”, – pareiškė P. Mendelsonas ir pareikalavo iš Pekino aiškių rodymų, kad tokia produkcija likviduojama.

Kinijos vicepremjerė Vu Ji (Wu Yi) išsakė nepasitenkinimą P. Mendelsono pastabomis.

„Nuo metų pradžios Kinijos vyriausybė ėmėsi precedento neturinčių priemonių, kad garantuotų produkcijos kokybę ir maisto produktų saugumą”, – sakė ji. – Aš nuoširdžiai tikiuosi, kad išsivysčiusios šalys galės pasiūlyti besivystančioms šalims daugiau pagalbos keliant standartizacijos lygį, tobulinant maisto produktų gamybos technologijas ir užtikrinant maisto produktų saugumą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.