Vakarai pasmerkė Kasparovo areštą ir OMON lazdas per Nesutinkančiųjų eitynes

JAV ir Europa pasmerkė vieno protesto akcijos prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną organizatorių, buvusio šachmatų pasaulio čempiono Gario Kasparovo areštą ir pareiškė susirūpinimą dėl agresyvaus valdžios bendravimo su nesutinkančiaisiais stiliaus.
„Jungtinėms Valstijoms kelia susirūpinimą agresyvus Rusijos valdžios elgesys su opozicija šeštadienį”, – sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos sekretorius spaudai Gordonas Johndroe (Gordonas Džondrou).

Šeštadienį milicija per Nesutinkančiųjų eitynes Maskvoje sulaikė vieną judėjimo „Kitokia Rusija” lyderių G.Kasparovą, kurią tą pačią dieną teismo sprendimu buvo areštuotas penkioms paroms už surengtos be leidimo akcijos, į kurią susirinko apie 3 tūkst. žmonių, organizavimą. Opozicija pranešė, kad buvo sulaikyti 60 žmonių Maskvoje. VRM atsisakė tai komentuoti.

Tuo tarpu sekmadienį specialiosios paskirties milicijos būrys panaudojo gumines lazdas prieš panašaus mitingo Sankt Peterburge dalyvius. Buvo sulaikyti apie 200 žmonių, tarp jų Dešiniųjų jėgų sąjungos lyderis Nikita Belychas ir kandidatas į Valstybės Dūmos deputatus Borisas Nemcovas.

Opozicijos politikai netrukus buvo paleisti, jiems nepateikus kaltinimų.

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) sakė, kad jį nemaloniai nustebino milicijos veiksmai.

„Žodžio laisvė ir susirinkimų laisvė yra pagrindinės žmogaus teisės ir aš apgailestauju, jog valdžia pamanė, kad būtina taip elgtis”, – sakė jis pirmadienį.

Valdžia teigia, kad tokias akcija rengia nežymūs asmenys, neturintys plačios paramos, siekdami atkreipti Vakarų dėmesį.

Pirmadienį teismas išnagrinės 24 Nesutinkančiųjų eitynių Maskvoje dalyvių, sulaikytų drauge su G.Kasparovu, tarp jų panaikintos ir uždraustos Nacionalbolševikų partijos sekretoriaus spaudai Aleksandro Averino, bylas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.