Kauno eksvaldininkas neišvengė interesų painiavos – teismas

Buvęs Kauno miesto savivaldybės valdininkas Alvydas Gineitas neišvengė interesų konflikto, nes būdamas viešojo pirkimo komisijos narys nenusišalino priimant sprendimus, kurie galėjo turėti teigiamos įtakos jo įmonei.
Tokią išvadą pirmadienį paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT). Šis teismas paliko galioti žemesnės grandies teismo sprendimą, kuriuo buvo pripažinta, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) teisėtai ir pagrįstai pripažino A.Gineitą neįvykdžiusį visų įstatymo reikalavimų, nurodančių vengti viešųjų ir privačių interesų konflikto.

A.Gineita dirbo laikinosios sostinės savivaldybės administracijos Ekonomikos departamento direktoriumi.

VTEK buvo nusprendusi, jog būdamas valstybės tarnautoju valdininkas dalyvavo Kauno savivaldybės skelbtame krantinių statybos darbų pirkimo konkurse – jame jis dalyvavo kaip viešojo pirkimo komisijos narys, vadinasi, sprendė, ar konkursas vyksta laikantis visų įstatymų bei poįstatyminių aktų.

Šiame konkurse dalyvavo ir uždaroji akcinė bendrovė (UAB) „Žiežmarių hidrostatyba”, kuri buvo susijusis su A.Gineitui priklausančia bendrove „Eksalis”.

Teismas pirmadienį konstatavo, jog vykdant viešojo pirkimo konkursą, A.Gineitas neinformavo komisijos pirmininko ir miesto savivaldybės vadovų apie savo bendrovės ir konkurse dalyvavusios „Žiežmarių hidrostatybos” ryšius. Jis taip pat nenusišalino nuo dalyvavimo konkurso komisijos veikloje ir nedeklaravo aplinkybės, jog yra UAB ,,Eksalis” steigėjas ir 100 procentų akcijų turėtojas.

Pasak bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos, „būdamas valstybės tarnautoju, A.Gineitas, kaip UAB „Eksalis” savininkas, turėjo privatų turtinį suinteresuotumą pelninga šios įmonės veikla”.

„Istatymo pažeidimui konstatuoti nėra būtina nustatyti, kad pareiškėjas savo privačius interesus realizavo viešųjų interesų sąskaita. Pakanka to, kad jis nesiėmė įstatyme numatytų priemonių viešųjų ir privačių interesų konfliktui savo veikloje išvengti – tai yra neįvykdė įstatyme įtvirtintos pareigos nusišalinti nuo dalyvavimo rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą”, – rašoma teismo sprendime.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.