Dujos Ukrainai gali pabrangti iki 190 JAV dolerių

Turkmėnija pasiekė, kad būtų peržiūrėtos tiekimo bendrovei „Gazprom” 2008 metais sąlygos, pareiškusi, kad dujų eksporto kaina bus padidinta 30 procentų.

„Turkmėnijos kolegos informavo mus: Europos Komisijos ir JAV administracijos atstovai įrodinėjo, kad Turkmėnijos dujų kaina yra labai žema esant dabartinėmis sąlygomis ir gali būti didesnė”, – pranešė „Gazprom” valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

Rusijos kompanija sakė duosianti galutinį atsakymą kitą savaitę. „Tradiciškai pagrindinė rinka Turkmėnijos dujoms yra Ukraina, be to, jos dujų importo poreikiai yra net didesni nei Turkmėnijos dujų tiekiamos apimtys pagal kontraktą su „Gazprom”, o kainos kelis kartus mažesnės nei Europoje, – aiškino A. Mileris. – Akivaizdu, tam, kad Ukrainos ekonomika adaptuotųsi prie Europos kainų lygio, prireiks laiko. Todėl turime įvertinti galimus padarinius, jei bus padidintos Turkmėnijos dujų kainos”.

Ukrainos valdininkai kol kas oficialių komentarų neskelbia. Tačiau vienas Ukrainos laikraščio „Ekonomikos naujienos” šaltinis, artimai susijęs su dujų kainos derybomis Maskvoje, pareiškė: „Dujos Ukrainai dabar tikrai nekainuos 160 JAV dolerių. Jų kaina sieks apie 200. Jeigu turkmėnai dujas pardavinės Rusijai 30 proc. brangiau, tą patį padaryti gali užsimanyti ir kazachai, ir uzbekai, kurių dalis dujų taip pat pristatoma Ukrainai”.

Rusija neginčys naujos Turkmėnijos dujų kainos, teigia ekspertai. Jai svarbiau grąžinti Turkmėniją į savo Kaspijos dujotiekio projektą (Turkmėnija- Kazachstanas- Rusija), kad toji atsisakytų transkaspijos dujotiekio projekto (Turkmėnija-Kaspijos jūra-Azerbaidžanas-Gruzija- Turkija), kuriame dalyvautų Europos kompanijos ir kuris ateityje galėtų būti sujungtas su būsimu „Nabucco” dujotiekiu.

Šiuo metu Ukraina veda derybas su dujų bendrove „Gazprom” dėl dujų importo kainos kitiems metams, konkrečiai dėl 160 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų (2007 metais – 130 JAV dolerių). Jeigu Turkmėnijos dujų kaina bendrovei „Gazprom” bus padidinta 30 proc., Ukrainai 160 JAV dolerių kaina, dėl kurios šiuo metu lyg ir susitarta su „Gazprom”, gali papildomai išaugti dar 30 JAV dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.