„Bionovus” iki metų pabaigos priims 145 tūkst. tonų statybos atliekų

Šiemet biokuro gamybos ir ekologijos verslo bendrovė „Bionovus” į Vilniuje veikiančią statybos ir griovimo atliekų aikštelę priims rekordinį kiekį statybinių atliekų. Planuojama, kad iki metų pabaigos aikštelę pasieks 145 tūkst. tonų atliekų, iš jų apie 130 tūkst. tonų, arba beveik 90 proc., bus perdirbta ir pateikta pakartotiniam naudojimui.

2006-aisiais „Bionovus” aikštelę iš viso pasiekė 138 tūkst. tonų atliekų. Iš jų 122 tūkst. tonų buvo perdirbtos ir realizuotos.

Pasak „Bionovus” generalinio direktoriaus Viganto Kraujalio, didžiąją dalį į aikštelę atvežamų statybinių ir griovimo atliekų sudaro mišrios, nerūšiuotos medžiagos. Vis dar nedaug įmonių supranta, kad rūšiuojant atliekas jų šalinimo išlaidas galima sumažinti net 50 proc. Rūšiuotų atliekų priėmimo kaina „Bionovus” aikštelėje yra dvigubai mažesnė. Jau nuo lapkričio mėnesio aikštelė 20 proc. pigiau priima betono, gelžbetonio, plytų, čerpių ir keramikos atliekas.

Aikštelėje „Bionovus” gamina ir parduoda aštuonių skirtingų frakcijų betono bei plytų skaldą. Šiemet bendrovė planuoja parduoti 75 tūkst. tonų skaldos – 44 proc. daugiau bei 2006 metais. Pigesnę už karjeruose išgaunamą dolomitinę ar granitinę skaldą bendrovė gamina iš naudoto betono, naudotų skylėtų molio plytų, čerpių.

Perdirbtas statybinis laužas naudojamas privažiavimo keliams prie statybos aikštelių, laikinų kelių pagrindams, pagrindams dengtose vietose (sandėliuose ar garažuose) ir patalpų grindims rūsiuose, tranšėjoms po važiuojamąja dalimi, kelkraščiams, pėsčiųjų takų pagrindams, žaidimo aikštelių pagrindams įrengti.

„Tarp betono skaldos pirkėjų – ne tik įmonės. Šią statybinę medžiagą atranda vis daugiau gyventojų, besitvarkančių savo gyvenamąją aplinką, skaldą privažiuojamiems keliams mielai naudoja sodų bendrijos”, – sakė V. Kraujalis.

Kasmet augant betono skaldos paklausai bendrovė kryptingai investuoja į naują įrangą. Šiemet, investavus 336 tūkst. litų, įsigytas modernus grunto, žemės ir skaldos sijotuvas leido rinkai pasiūlyti dviejų naujų frakcijų skaldos. Bendrovė taip pat už 187 tūkst. litų įsigijo frontalinį krautuvą.

Visus ES keliamus aplinkosauginius reikalavimus atitinkanti aikštelė yra vienintelė šalyje, priimanti sveikatai pavojingas asbesto atliekas.

„Bionovus” įkurta 2006 metais, sujungus skirtinguose Lietuvos regionuose sėkmingai dirbančias biokuro gamybos ir atliekų perdirbimo įmones bei siekiant efektyviam naudojimui paruošti atsinaujinančius energijos šaltinius, plėtoti kitus stambius ekologinius projektus. Bendrovės centrinė būstinė įkurta Vilniuje, filialai taip pat veikia Mažeikiuose, Kazlų Rūdoje ir Kelmės rajone.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "„Bionovus” iki metų pabaigos priims 145 tūkst. tonų statybos atliekų"

  1. Moris

    Manau, kad labai gerai, kad yra tokios aikštelės, statybinių atliekų išvežimas tikrai labai reikalinga paslauga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.