Konservatoriai grasina interpeliacija aplinkos ministrui

Nepritariantys Vyriausybės sprendimui savivaldybėms užkrauti dalį aplinkosaugos projektų pabrangimo naštos ir nesulaukiantys ilgalaikės problemos sprendimo strategijos, konservatoriai ketina inicijuoti interpeliaciją aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui.
„Interpeliacija yra vienas iš efektyvesnių būdų gauti konkrečius atsakymus. Kitokio mechanizmo, esant štai tokiam kritiniam reikalui, kaip interpeliacija užduodami aiškūs klausimai, nėra”, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius.

Jo teigimu, vis aštriau kyla klausimas, kaip iki 2010 metų bus užbaigti aplinkosauginiai projektai, kurių įgyvendinimui buvo gauta ES parama.

„Nuo 2004 metų šie projektai pabrango keliasdešimt procentų ir kaip pasirodo, jau šiandien reikia rasti 880 mln. litų tų projektų padengimui iš nacionalinio biudžeto. To pabrangimo europiniuose piniguose nebuvo numatyta. Vyriausybė rado labai paprastą būdą, kaip šią problemą spręsti. Ji savo protokoliniu sprendimu pavedė 40 proc. šito pabrangimo padengti savivaldybėms, kas mano įsitikinimu yra visiškai neapgalvota ir neteisėta ir aš nežinau, kur toks sprendimas toliau nuves”, – sakė A.Kubilius.

Jis pažymėjo, kad Vyriausybė atsakymus turi pateikti dar iki balsavimo už ateinančių metų biudžeto.

„Nežinau, ar mes galime balsuoti už kitų metų biudžetą, jeigu iki balsavimo gruodžio pradžioje Vyriausybė nepateiks aiškių skaičiavimų, kokius resursus teks sutelkti iki pat 2010 metų, ir nepaaiškins, kaip ši problema bus sprendžiama. (…) Savivaldybėms surasti tuos 200 ar 300 milijonų, mano manymu, yra visiškai neįmanoma, ir čia rezultato jokio nebus”, – dėstė A.Kubilius.

Jei konservatoriai pradės nepasitikėjimo A.Kundrotu procedūrą, jam tai bus antroji interpeliacija.

Vasarą opozicinės partijos inicijavo interpeliaciją iš viso keturiems socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamo ministrų kabineto nariams: švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei, krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui, socialinių reikalų ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei ir aplinkos ministrui A.Kundrotui.

Visi keturi ministrai buvo kaltinami anksčiau priėmę neva valstybei nenaudingą sprendimą privatizuoti alkoholio įmonę „Alita”, tačiau interpeliacija jiems žlugo.

Pagal Konstituciją, nepasitikėjimą ministru gali pareikšti ne mažesnė kaip 29 Seimo narių grupė.

Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per 2 savaites perduoti Seimo pirmininkui raštišką atsakymą, su kuriuo supažindinami Seimo nariai.

Seimas, apsvarstęs ministro atsakymą į interpeliaciją, gali nutarti, jog atsakymas esąs nepatenkinamas, ir 71 parlamentaro balsų dauguma pareikšti nepasitikėjimą ministru.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.