Kovoje su nusikalstamumu teisininkai ragina pasitelkti prevenciją

Kovoje su nusikalstamumu Lietuvoje efektyvesnės būtų prevencinės priemonės, o ne bausmių griežtinimas, teigia teisės ekspertai.
„Dabar nusikaltimų prevencija vis dar lieka už kadro. Lietuvoje vis dar laikomasi pasenusio sovietinio modelio, kad nusikaltimų prevenciją ir kontrolę geriausiai vykdyti griežtinant bausmes. Tai pigus ir pakankamai daug dėmesio patraukiantis dalykas, tačiau dažniausiai neefektyvus”, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo Teisės instituto direktorius Algimantas Čepas.

Anot jo, bausmių griežtinimas nusikalstamumui daro tik trumpalaikį poveikį, tačiau sistemiškai spręsti problemos nepadeda.

„Pas mus dar vis einama šituo pigiausiu keliu. Priėmus naują bausmių sugriežtinimo įstatymą, visuomenė tuo patenkinta, kurį laiką ji jaučiasi saugi. Vėliau vėl reikalaujama bausmes griežtinti. Tokiu būdu kažkas daroma, nors iš tikrųjų nedaroma nieko. Nei Lietuvoje, nei kitose valstybėse griežta bausmių politika nedavė gerų rezultatų. Bausmių griežtinimas, jei jis nevykdomas kartu su kita prevencine veikla pozityvių rezultatų ir negali duoti”, – teigė A.Čepas.

Pasak Teisės instituto vadovo, praktika, jog nusikaltimų prevenciją turėtų rūpintis tik policija, taip pat yra ydinga.

„Nusikalstamumas atspindi mūsų negatyvų gyvenimą. Gyvenimas yra daugialypis, nusikalstamumas yra daugialypis, tad prevencija irgi turi būti tokia. Turi būti ieškoma įvairių formų, kaip galima būtų paveikti vykstančius procesus”, – kalbėjo A.Čepas.

Anot jo, kovojant su nusikalstamumu neturėtų būti apsiribojama tik tokiomis priemonėmis kaip patruliavimo intensyvinimas ar stebėjimo kamerų skaičiaus didinimas, o ieškoma ir alternatyvių formų.

„Viena tokių formų – nusikaltimų prevencijos projektų konkursai, kuriuose gali dalyvauti visi norintieji: policijos nuovados, nevyriausybinės organizacijos, mokyklos, atskiri individai. Vidaus reikalų ministerija juos vykdo jau keletą metų, tačiau pastebima, kad visuomenės susidomėjimas čia iniciatyva mažėja. Pradedama iniciatyva, tačiau daugiau dėmesio jai neskiriama”, – sakė A.Čepas.

Jo teigimu, šioje srityje Lietuvai būtų naudinga ir kitų Europos Sąjungos šalių, tokius projektus vykdančių ilgesnį laiką, patirtis bei sukauptos žinios.

Apie saugumo visuomenėje didinimą, pasitelkiant prevenciją bus kalbama ir trečiadienį Teisingumo ministerijoje vykstančioje Teisės instituto ir Europos Komisijos AGIS programos organizuojamoje tarptautinėje konferencijoje „Nusikaltimų prevencijos organizavimas ir rėmimas ES”. Diskusijose, kuriose dalyvaus specialistai iš Suomijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Danijos, Slovakijos, Belgijos, bus dalinamasi valstybių patirtimi organizuojant nusikaltimų prevencijos projektus, naudojant juos kaip priemonę prevencijai tobulinti, kalbama, kaip spręsti šioje srityje kylančias problemas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.