Socialdemokratai norėtų versti G.Kirkilą

Tarp socialdemokratų vis aštrėja diskusijos, kad premjero ir partijos pirmininko postus turintis Gediminas Kirkilas turėtų pasitraukti iš socialdemokratų centrinio rinkimų štabo vadovo pareigų.

Šiandien posėdžiausiantis Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas turėtų svarstyti ir būsimų 2008 metų Seimo rinkimų savo centrinio rinkimų štabo formavimo klausimą. Prezidiumo sprendimas bus perduotas gruodžio 8-ąją susirinksiančiai LSDP tarybai.

Kol kas oficialus socialdemokratų vedlys per rinkimus yra partijos vadovas, premjeras G.Kirkilas. Tačiau tarp partiečių vis aštrėja diskusija, jog aukštas pareigas einantis socialdemokratas turėtų apsispręsti ir atsisakyti dalies krūvio, kad dėl to nenukentėtų rinkimų rezultatai.

Perspektyvos – J.Olekui
„Partijoje daug apie ką kalbame, bet nemanau, jog visa tai reikėtų viešinti”, – į diskusijas apie būsimus rinkimų štabo vadovus nesileido LSDP vicepirmininkas Zigmantas Balčytis. Tačiau jis patvirtino, kad artimiausiu metu LSDP rinkimų štabo formavimo klausimas bus svarstomas.

Apie tai, jog G.Kirkilas turėtų atsisakyti štabo vadovo pareigų, socialdemokratai diskutavo dar prieš savivaldybių rinkimus, vykusius šių metų pradžioje. Tuo metu LSDP vicepirmininkas, rinkimų štabo narys Vytenis Andriukaitis tikino, kad būtina keisti štabo pirmininką, nes „kitaip gali iškilti etikos ir kitų dalykų”. „Keitimo reikalauja visi politikos dėsniai, ir čia nėra jokių diskusijų”, – aiškino V.Andriukaitis.

Tačiau vėliau LSDP oficialiai pareiškė nematanti reikalo keisti rinkimų štabo vadovo, taip pat nemananti, kad šios pareigos būtų nesuderinamos su vadovavimu ministrų kabinetui. Vis dėlto nepasitenkinimo G.Kirkilo darbu būta. LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Algirdas Paleckis yra sakęs, kad premjeras turėtų prisiimti atsakomybę dėl partijai nesėkmingų 2004 metų Seimo rinkimų. „Jei kas ir pralaimėjo, tai paties G.Kirkilo vadovaujamas centrinis rinkimų štabas. Iš 53 mandatų praradome beveik pusę”, – piktinosi politikas.

Šiuo metu socialdemokratai diskutuoja, kad partijos pirmininkui, dar einančiam ir premjero pareigas, galbūt sudėtinga vadovauti rinkimams – dėl to partijai gresia nesėkmė. „G.Kirkilui vadovavimas štabui gal daugiau yra garbės reikalas, nes realiai dirbti jis vis tiek negalės. Visus darbus turės atlikti kiti žmonės”, – sakė vienas LSDP prezidiumo narys.

Partijoje šiuo metu svarstoma, kad G.Kirkilo pareigas rinkimų štabe galėtų perimti ilgametis štabo narys krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Iki Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) ir socialdemokratų susivienijimo jis būdavo pastarųjų vedlys per rinkimus, realų darbą esą atlikdavo ir tada, kai štabui oficialiai vadovavo G.Kirkilas.

Oponentai stebisi

Premjero vadovavimas LSDP rinkimų štabui stebina ir kitas politines partijas. „Juokaujant galima pasakyti, kad štabo vadovas – tikrasis G.Kirkilo amplua. Vadovauti įvaizdžio kūrimo kampanijai – darbas, kurį jis geriausiai išmano, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Petras Auštrevičius. – Jei rimtai, nuo štabo vadovo pareigų jam reikėtų nusišalinti. Juk rinkimų štabo vadovas atsakingas ir už partijos finansus, tad nesinorėtų, kad šioje srityje reikštųsi premjero įtaka.”

Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) rinkimų štabui per savivaldos rinkimus vadovavęs Arvydas Vidžiūnas svarstė, jog realiai G.Kirkilas savo partijos kolegų į rinkimus neveda. „Manau, dirba ne jis, o kiti socialdemokratai. Tačiau jeigu kas mano, kad G.Kirkilo vardas duoda partijai dividendų – sėkmės jiems”, – teigė konservatorius.

Vadovai keičiasi

Rinkimų štabų formavimu jau rūpinasi ir kitos partijos. Kaip LŽ sakė Liberalų sąjūdžio vadovas P.Auštrevičius, jų partiją į Seimo rinkimus telks parlamentaras Eligijus Masiulis. Kaip žinoma, per savivaldybių rinkimus Liberalų sąjūdžio rinkimų štabui vadovavo popgrupės ŽAS muzikantas Linas Zareckas-Choras. „Seimo rinkimai bus sunkūs, reikia sutelkti jėgas”, – aiškino P.Auštrevičius.

Konservatoriai kol kas nėra oficialiai apsisprendę dėl būsimų štabo vadovų. Tačiau A.Vidžiūnas, ketinantis kandidatuoti Šakių vienmandatėje apygardoje, TS štabui tikriausiai nebevadovaus. Jį greičiausiai pakeis įtakingas partijos narys Jurgis Razma, prieš mėnesį gerai pasirodęs per Seimo nario rinkimus Alytaus rajono apygardoje. Jis vadovavo Darbo partijos (DP) kandidatą Viktorą Uspaskichą aplenkusio Kęstučio Čilinsko štabui.

DP į Seimo rinkimus, ko gero, ves pats V.Uspaskichas, pastaruoju metu negailintis kritikos savo partiečiams. Diriguoti rinkimų pasirengimo kampanijai gali tekti ir kitos organizacijos – Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) – lyderei Kazimirai Prunskienei. „Tegul pabando, parodo, ką iš tiesų gali. Tada bus kiti sprendimai”, – prieš kurį laiką LŽ sakė šios partijos rinkimų štabui anksčiau vadovavęs VLS vicepirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Liberalcentristai tikriausiai nekeis savo rinkimų štabo vadovo. Jau ilgą laiką šios partijos rinkimų strategijas įgyvendina Žilvinas Šilgalis. Rinkimų štabo vadovo neketina keisti ir socialliberalai, vedami partijos pirmininko Artūro Paulausko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.