„Lietuvos energijos” vadovas atsistatydinti neketina ir laukia tikrintojų

Lietuvos energijos” generalinis direktorius Rymantas Juozaitis atsistatydinti neketina ir su nekantrumu laukia tikrintojų, kurie turi sudėlioti visus taškus dėl bendrovės pasirašytų sutarčių dėl elektros importo ir eksporto Rytų kryptimi. Jis tiki, kad kompetentingi specialistai priekaištų dėl bendrovės pratęsto trišalio susitarimo su Rusijos milžine „Inter RAO” ir jos bendrove Lietuvoje – UAB „Energijos realizavimo centras” (ERC) dėl elektros pirkimo ir pardavimo neturės.

Minėtas trišalis susitarimas galioja iki 2015 m. ir numato galimybes Lietuvai įsigyti Rusijoje pagamintą elektros energiją Ignalinos atominės elektrinės (AE) sustojimų ar remontų metu bei po AE visiško uždarymo 2009 metų pabaigoje.

R. Juozaičio teigimu, tai ne kokia nors nauja sutartis, o senos pratęsimas. Iš esmės ji yra nulinė – tai tik galimybė parduoti ar pirkti elektrą. Ji sudaryta, nes tai „kasdieninis „Lietuvos energijos” darbas”, be to, ji lanksti ir palanki Lietuvos vartotojams. Numatomos per ERC eksportuoti elektros, jei tokios bus, kaina padidinta 1 centu už kilovatvalandę. Skirtumas sutartyje, anot R. Juozaičio, tik tas, kad anksčiau už eksportą buvo atsakinga pati „Inter RAO”, o dabar šias funkcijas ji pavedė savo bendrovei ERC, todėl su ja ir pasirašytas susitarimas. „Tai ne tarpininkas, o RAO kompanija. Taip dirbama Latvijoje, Estijoje, Švedijoje ir kitose šalyse”, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį aiškino R. Juozaitis.

Sutartis pratęsta siekiant garantuoti patikimą elektros tiekimą Lietuvos vartotojams ateinančiais metais ir dėl būtinybės planuoti elektros energetikos sistemos darbą. Šiam sprendimui spalio 26 d. pritarė „Lietuvos energijos” valdyba.

„Sutartis dėl elektros eksporto ir importo į Rusiją, kaip ir į kitas šalis, yra peržiūrima kasmet – numatomos orientacinės elektros energijos apimtys, kainos bei kitos sąlygos. Norint užtikrinti patikimą aprūpinimą energetikos sistemos veikla turi būti iš anksto planuojama kiekvienai valandai, parai, savaitei, mėnesiui, metams, nes negalima sukaupti elektros atsargų”, – tikino R. Juozaitis. Jis taip pat akcentavo, kad į Europos Sąjungos šalis elektros eksportu ir importu užsiima pati „Lietuvos energija”.

Bendrovė dėl to yra pasirašiusi sutartis su „Eesti energia” (Estija) ir „Scaent” (Švedija), kurios galioja iki Ignalinos AE uždarymo, bei sutartį su Latvijos „Latvenergo”, kuri peržiūrima kasmet.

Vis dėlto pašnekovas pažymėjo, kad elektros vartojimas Lietuvoje labai sparčiai auga ir eksportuoti gali nebūti ką. „Elektros vartojimas auga 8-9 proc. kas mėnesį”, – teigė R. Juozaitis. Anot jo, kam reikalingi dabartiniai kaltinimai, parodys istorija, o jis, jei pasitrauks iš užimamų pareigų, tai paskutinį kartą energetikai pasakys, kad negali sakyti teisybės.

ELTA primena, kad premjeras Gediminas Kirkilas paprašė atsakingų institucijų ištirti esą įtartinus „Lietuvos energijos” vadovybės sandorius su užsienio ir Lietuvos bendrovėmis dėl elektros energijos eksporto ir importo.

Įtariama, kad sutartys gali turėti esminės neigiamos įtakos Vyriausybės derybinėms pozicijoms dėl nacionalinio investuotojo kūrimo ir Atominės elektrinės įstatymo įgyvendinimui.

Ministro pirmininko prašymas adresuotas ūkio ministrui Vytui Navickui, Valstybės saugumo departamentui (VSD), Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir Valstybės kontrolei. Apie priimtus sprendimus ir pasiūlymus premjeras turi būti informuotas iki lapkričio 30 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.