Algos – 25 tūkstančiai litų

Nors 2006 metais, palyginti su 2005-aisiais, dalies į biržos sąrašus įtrauktų bendrovių pajamos buvo mažesnės, vidutinis mėnesio visų bendrovių darbuotojų darbo užmokestis padidėjo 10 procentų. Statistikos departamento duomenimis, lyginamuoju laikotarpiu vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje augo 17 procentų.

Vertybinių popierių komisija (VPK) pirmą kartą paskelbė, kiek uždirba į Vilniaus vertybinių popierių biržos sąrašus įtrauktų įmonių vadovai ir kiti darbuotojai.

Paaiškėjo, kad daugiausia pinigų uždirba finansų sektoriuje vadovaujamas pareigas einantys žmonės. Vidutinis bruto (neatskaičius mokesčių) darbo užmokestis, kurį pernai kas mėnesį gaudavo „DnB NORD”, „Snoro” ir Ūkio banko (šie bankai yra VVPB sąrašuose – aut.) vadovai, siekia 25 tūkst. litų, tarnautojai uždirbo vidutiniškai apie 2,5 tūkst. litų, o aptarnaujantysis personalas – 1,9 tūkst. litų per mėnesį. 2005 metais šios sumos atitinkamai siekė 19,4, 2,3 ir 1,6 tūkst. litų per mėnesį.

Telekomunikacijų technologijų sektoriuje vadovai per mėnesį vidutiniškai gaudavo 24,6 tūkst. litų, tarnautojai ir specialistai – iki 3 tūkst. litų, darbininkai – 1,6 tūkst. litų. Trečioje vietoje pagal atlyginimų dydį atsidūrė vartojimo prekių ir paslaugų sektorius. Čia vadovų vidutinis mėnesinis darbo užmokestis buvo kiek didesnis nei 17 tūkst. litų per mėnesį, o tarnautojai ir darbininkai uždirbo atitinkamai apie 3 ir 1,5 tūkst. litų.

VPK skelbia, kad menkiausias iš VVPB kotiruojamų bendrovių vadovų uždarbis buvo laivininkystės sektoriuje. Čia vadovai gavo apie 9,8 tūkst. litų per mėnesį. Mažiausias tarnautojų, specialistų ir darbininkų vidutinis darbo užmokestis buvo pieno perdirbimo gamybos sektoriuje – čia jis siekė 1,9 tūkst. litų per mėnesį. 2005 metais pieno perdirbimo gamyboje dirbantys specialistai gavo apie 1,8, darbininkai – apie 1 tūkst. litų.

Labiausiai pernai savo kėdėse apsimokėjo sėdėti vadovams tokių VVPB sąrašuose esančių bendrovių kaip AB „Teo LT”, AB „Lietuvos dujos”, AB „Apranga”, AB „Lifosa”. VPK skelbia, kad šių bendrovių pajamos per metus buvo didžiausios, o vadovai uždirbo daugiausia.

Šie rezultatai buvo paskelbti, kai VPK išnagrinėjo 53 bendrovių, laikomų emitentais, 2006 metų prospektus-ataskaitas ir parengė apžvalgą, kurioje apibendrino 2006 metų emitentų veiklos rezultatus, metinių prospektų-ataskaitų rengimo ir pateikimo tendencijas, pagrindinius trūkumus.

Skelbiama, kad 2006 metais bendrovėms sekėsi prasčiau nei 2005 metais. Per 2006 metus 11 iš 42 VVPB prekybos sąrašuose esančių bendrovių pajamos, palyginti su 2005 metų rezultatais, sumažėjo, tačiau 8 bendrovių pajamos ūgtelėjo daugiau kaip 30 procentų. Dauguma (35 iš 42) VVPB prekybos sąrašuose esančių bendrovių 2006 metus baigė pelningai.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje, įskaitant individualias įmones, 2006 metais sudarė beveik 1,5 tūkst. litų ir, palyginti su 2005 metais, padidėjo 17,2 procento. Valstybės sektoriuje vidutinis darbo užmokestis per metus padidėjo 15,5 proc. ir viršijo 1,6 tūkst. litų, privačiame sektoriuje – 18,8 proc. ir siekė apie 1,4 tūkst. litų.

Sparčiausiai vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis augo statyboje – 29,2 proc., sveikatos priežiūros ir socialinio darbo srityje – 27,4 proc., didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje – 20 procentų.

Didžiausią darbo užmokestį 2006 metais gavo šalies finansinio tarpininkavimo darbuotojai – apie 3,1 tūkst. litų, viešojo valdymo ir gynybos, privalomojo socialinio draudimo – 2,3 tūkst. litų. Mažiausiai uždirbo viešbučių ir restoranų darbuotojai – 828 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.