Parduotuvėse – pigios prekės su garsiais ženklais

Uostamiesčio policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) pareigūnai prekybos centre aptiko daugiau daiktų su suklastotais prekiniais ženklais nei kolegos iš sostinės jų yra radę Gariūnų turgavietėje.

Užvakar Klaipėdos VPK ENTS pareigūnai patikrino dvi prekybos centre BIG įsikūrusias parduotuves „Auksažolė” bei „Prestige Mode”.

Parduotuvės pasirinktos neatsitiktinai, o pagal Olandijoje įsikūrusios asociacijos SNB-REACT, kovojančios su neteisėtu prekių ženklų naudojimu, atstovo Kazimiero Saržicko rekomendaciją.

Juvelyriniais dirbiniais prekiaujančioje „Auksažolės” parduotuvėje rasta prekių su neteisėtai naudojamais ženklais „Gianni Versace” ir „Playboy”. Anot specialistų, „Versace” ženklas ant 6 apyrankių bei „Playboy” užrašai ant 2 pakabučių, 1 žiedo ir auskarų poros atsirado neteisėtai.

Specialistai sako, kad originali apyrankė kainuoja apie 500 eurų, o uostamiestyje ji pardavinėta už 50 litų. Esą žmonės, mokėdami tokią mažą kainą, turėtų įtarti, jog perka klastotę.

Parduotuvėje „Prestige Mode” rasta prekių su nelegaliai naudojamais prekiniais ženklais „Gucci”, „Prada”, „Playboy”, „Louis Vuitton”, „Chanel” ir „Versace”. Daugiausia rasta rankinių su ženklais „Prada”, kurių kaina buvusi apie 300 litų. Pasak specialistų, originali rankinė turinti kainuoti apie 500 eurų.

Aptikta ir rankinių su „Versace” ženklais, 14 porų batų su ženklu „Prada”, diržų „Chanel”, laikrodžių ir diržų, pažymėtų „Playboy” ženklu.

Abiem parduotuvėms gresia atsakomybė už svetimo prekių ženklo naudojimą. Baudžiamasis kodeksas už tai numato baudą, teisės užsiimti tam tikra veikla atėmimą ar net laisvės apribojimą.

Skiriasi pas prekybininkus rastų prekių kiekiai, tad, pirminiais duomenimis, juvelyrinei parduotuvei gresia bauda nuo 1 250 litų, o „Prestige Mode” – 10 kartų didesnė.

Anot teisėsaugininkų, atsakyti teks parduotuvių savininkams, o baudų dydį paskirs teismas. Prekės bus konfiskuotos.

„Auksažolės” parduotuvės direktorė Laura Ugintienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad nei ant prekių, nei dokumentuose minėtų įžymių pavadinimų nebuvo.

„Tiesiog zuikučių formos auskariukai, o dabar gresia teismas. Nieko nenorėjome kopijuoti ar apgaudinėti”,- sakė ji.

ENTS tyrėjas Vaidas Mockus sakė, kad patikrinimai laukia ir kitų uostamiesčio parduotuvių.

Pareigūnai džiūgauja nuo liepos sulaukę palankesnio įstatymo. Esą atsakomybė jau numatyta ne tik prekę su svetimu ženklu pagaminusiam, bet ir ją pardavinėjusiam asmeniui.

„Klaipėdoje tai pirmas atvejis, kai prekės su svetimu ženklu aptinkamos parduotuvėje. Paprastai jų randama turgavietėse”, – teigė ENTS tyrėja Viktorija Markutė.

Vilniaus policijos duomenimis, sostinės parduotuvėse prekių su svetimais ženklais iki šiol nerasta, o uostamiestyje aptiktas jų kiekis esantis didesnis nei kada rastas Gariūnų turgavietėje.

Kur pagamintos minėtos prekės, vis dar tiriama. Spėjama, kad Turkijoje ar Lenkijoje, mat šiose šalyse išvystyta nelegali gamyba.

Neoficialiais duomenimis, prekybininkams prekiauti padirbtais gaminiais apsimoka dėl didelių pelnų. Esą diržą su žymiu prekės ženklu galima įsigyti už 20 litų, o parduoti už 150 litų.

Tuo tarpu tikrieji garsių ženklų savininkai dėl tokių nelegalų patiria didelių nuostolių – nekokybiškų prekių su garsiais ženklais pirkėjai nusivilia garsiais vardais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.