Opozicija kelia bangas

Išpranašavusi itin neramų Klaipėdos politinį sezoną, uostamiesčio Savivaldybės tarybos opozicija šias pranašystes pati po truputį ir pildo.

Pirmasis, tiesa, kol kas tik įspėjamasis, skambutis jau nuskambėjo mero pavaduotojui Benui Šimkui. Nesugebėjimu eiti pareigas bei kompetencijos stoka apkaltintas vicemeras Permainų koalicijos buvo paragintas pateikti nuveiktų darbų sąrašą.

Kur kas didesni nemalonumai gresia Savivaldybės administracijos direktoriui Aloyzui Každailevičiui. Jį opozicija apkaltino įgaliojimų viršijimu bei piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Kreipėsi į pareigūnus

Antradienį Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Liberalų sąjūdžio, Konservatorių, Lietuvos rusų sąjungos ir Nepriklausoma frakcijos kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrą bei Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybą. Opozicinei Permainų koalicijai priklausančios keturios frakcijos prašo išsiaiškinti, ar Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Každailevičius, viršydamas, jų teigimu, jam suteiktus įgaliojimus teritorijų planavimo srityje, nepadarė žalos valstybei bei Savivaldybei. Taip pat su minėtųjų institucijų pagalba opozicinės frakcijos siekia nustatyti, ar šiais veiksmais Savivaldybės administracijos vadovas nepadarė žalos fiziniams ir juridiniams asmenims, ar nepiktnaudžiavo valstybės tarnyba siekdamas naudos sau bei kitiems privatiems asmenims.

Opozicijos lyderio Artūro Šulco teigimu, A. Každailevičius vien 2007 metais savo įsakymais patvirtino 13 detaliųjų planų. Be to, apskritai be detaliojo plano leido padidinti privačios žemės sklypo ribas valstybinės žemės sąskaita.

Pasak politiko, Klaipėdos miesto savivaldybės taryba 2003 metų gegužę yra suteikusi teisę Savivaldybės administracijos direktoriui savo įsakymu tvirtinti detaliuosius planus, tačiau tik tuo atveju, jei jiems pritars Teritorijų planavimo komitetas.

Minėti trylika detaliųjų planų, A. Šulco teigimu, A. Každailevičiaus įsakymu buvo patvirtinti vienasmeniškai, net nepateikus jų svarstyti Teritorijų planavimo komitetui.

Įtaria padarius žalą

Teritorijų planavimo komitetas, pasakojo A. Šulcas, nustatė, kad Savivaldybės administracijos direktorius šiais metais be komiteto pritarimo savo įsakymais patvirtino net ir tokius detaliuosius planus, kuriais leidžiama pradėti daugiaaukščių gyvenamųjų namų statybą.

Taip pat buvę nustatyta, kad administracijos vadovas nepaiso Teritorijų planavimo komiteto reglamentu komitetui nustatytų įgaliojimų spręsti, kuriuos teritorijų planavimo dokumentus turi tvirtinti Savivaldybės taryba, o kuriuos – administracijos direktorius, ne visuomet pateikia komitetui svarstyti detaliųjų planų, kurių organizatorius yra Savivaldybė, sąlygas.

Pasak A. Šulco, kai detalieji planai, ypač stambių objektų, viešai svarstomi komitetuose bei Taryboje, visada stengiamasi gauti naudos ir miestui, siekiama taip susitarti su statytoju, kad šis prisidėtų prie transporto, socialinės infrastruktūros gerinimo.

„O šiuo atveju kaip?” – klausė opozicijos lyderis. Būtent ši aplinkybė, A. Šulco įsitikinimu, leidžia daryti prielaidą, kad administracijos vadovui ignoravus minėtąsias procedūras, miestui galėjo būti padaryta reali žala.

Nori atimti teisę spręsti

Opozicinių frakcijų įsitikinimu, tokiais savo veiksmais Savivaldybės administracijos direktorius akivaizdžiai pažeidė jam suteiktus įgaliojimus.

Kadangi, sakė A. Šulcas, opozicija neturi galių siūlyti Savivaldybės administracijos direktoriui kokią nors nuobaudą – tai esanti miesto mero prerogatyva, – pasirinktas kitas būdas galimam piktnaudžiavimui jam suteiktomis galiomis užkirsti.

A. Šulcas teigė jau pateikęs Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma pripažinti netekusiu galios Tarybos 2003 metų sprendimą „Dėl įgaliojimų suteikimo savivaldybės administracijos direktoriui”. Jeigu šiam sprendimui būtų pritarta, administracijos direktorius A. Každailevičius netektų teisės priimti sprendimus teritorijų planavimo klausimais.

Priešrinkiminis triukas

Pats A. Každailevičius teigė su jam mestais kaltinimais kol kas nespėjęs išsamiai susipažinti, tačiau tvirtino nemanąs, kad viršijo jam suteiktus įgaliojimus. Pasak jo, visų detaliųjų planų sprendiniai vienokį ar kitokį Teritorijų planavimo komiteto pritarimą buvo gavę. Taip pat juos palaiminusi ir Savivaldybėje veikianti Nuolatinė statybų komisija bei Klaipėdos apskrities viršininko administracija.

„Tik tada aš pasirašiau įsakymą. Galbūt po to reikėjo dar kartą kreiptis į Teritorijų planavimo komitetą, tačiau tai dar reikėtų išsiaiškinti”, – sakė A. Každailevičius.

Pasak A. Každailevičiaus, visus reglamentus bei teritorijų planavimo procedūrų tvarką patvirtino dar praeitos kadencijos Taryba, kurios sekretoriaus pareigas ėjo tas pats A. Šulcas. „Tada jokių pažeidimų lyg ir nebuvo, o dabar kažkodėl tai traktuojama kaip įgaliojimų viršijimas”, – stebėjosi Savivaldybės administracijos vadovas.

A. Každailevičius taip pat neatmetė galimybės, kad šis opozicijos demaršas – priešrinkiminis jai priklausančių politikų triukas: „Ruoštis rinkimams – tai jų kasdienis darbas. Manau, kad daugiau ar mažiau tai ir vyksta.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.