Britanijoje kilo skandalas dėl prarastų maždaug 25 mln. britų duomenų

Britų pašte nepaaiškinamu būdu dingo slapti duomenys apie beveik pusę šalies gyventojų, ir trečiadienį vyriausybė bando susidoroti su šiuo skandalu.
Apžvalgininkai klausia, ar dar gali būti kas nors blogiau su problemomis susiduriančiam iždo kancleriui Alistairui Darlingui (Alisterui Darlingui), kurio ramaus kompetentingumo reputacija sparčiai šlyja.

Pirmadienį iždo kancleris jau buvo beveik priėjęs liepto galą – dėl krizės, susijusios su vyriausybės laidavimu už banką „Northern Rock”.

Antradienį jis apstulbino parlamentą pranešdamas, kad dingo 25 mln. britų, kurie gauna pašalpas už vaikus, privačių duomenų kopija.

A.Darlingas sakė, kad dėl „didžiulės, nedovanotinos klaidos” dingo du diskai su duomenimis apie 7,25 mln. šeimų, įskaitant žmonių vardus, adresus, gimimo datas ir duomenis apie bankų sąskaitas.

Tokią katastrofišką klaidą padarė vienas žemesnio rango pareigūnas Jos Didenybės mokesčių ir muitų valdyboje (HMRC), kuris net nepasivargino jų išsiųsti registruotu paštu.

Laikraščiai buvo tiesiog sukrėsti. „Stulbinančiu šios vyriausybės naujausio fiasko mastu neįmanoma patikėti”, – redaktoriaus skiltyje rašo „The Sun”.

„The Guardian” pirmajame puslapyje rašo: „Vyriausybė buvo priversta pripažinti fundamentaliausią valstybės išdavystę savo piliečių atžvilgiu”.

Nors pirmiausia kritikuojamas A.Darlingas, ne ką mažiau kliuvo ir ministrui pirmininkui Gordonui Brownui (Gordonui Braunui), kuris birželį paliko Finansų ministeriją ir vyriausybės vadovo poste pakeitė Tony Blairą (Tonį Blerą).

„Prieš šešias savaites, kai atšaukė rudens rinkimus, Gordonas Brownas aiškino, kad nors jo administracija pademonstravo kompetenciją, jis nori laiko jos „vizijai” išdėstyti. Vakar … ministras pirmininkas turėjo prakeikti savo nedrąsumą”, – rašoma „The Daily Telegraph” redaktoriaus skiltyje.

Laikraščiai rašo, kad pagrindinės opozicinės Konservatorių partijos atstovas finansų klausimais George’as Osborne’as (Džordžas Osbornas) viską įvertino tokiais A.Darlingui pasakytais žodžiais: „Vizija nesvarbu: tiesiog suimk į rankas ir pateik bazinį kompetencijos lygį.

Minėti du diskai, kurie buvo apsaugoti slaptažodžiu, spalį pažeidžiant procedūras buvo išsiųsti kaip siuntinys Nacionalinio audito tarnybai.

Bankai buvo perspėti dėl bet kokios įtartinos veiklos sąskaitose, be to, perspėti ir vaikų pašalpų gavėjai. Šį reikalą tiria ir Skotland Jardas.

Kol kas nėra jokių įrodymų, kad tie duomenys pateko į piktadarių rankas, sakė A.Darlingas.

HMRC pirmininkas Paulas Gray (Polas Grėjus), kuris šias pareigas pradėjo eiti vos prieš aštuonis mėnesius, jo pirmtakui atsistatydinus dėl daugiamilijoninio sukčiavimo ir klaidos mokestinio kredito sistemoje, antradienį taip pat atsistatydino.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.