Skurdas – nacionalinė problema, valdžia ją sprendžia prastai – tyrimas

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad skurdas yra aktuali šalies problema, dabartinė valdžia šią problemą sprendžia prastai, o piliečiai neturi galimybės paveikti šalies socialinės politikos.
Kaip rodo Pilietinės visuomenės instituto užsakymu „Vilmorus” spalį atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, 78 proc. lietuvių mano, kad skurdas yra aktuali arba itin aktuali Lietuvos problema.

35 proc. respondentų teigė maną, kad dabartinei valdžiai visiškai nesiseka kovoti su šia problema, dar 31 proc. tvirtino, kad sekasi prastai. Taip mano įvairaus amžiaus, bedarbiai ir dirbantys, skirtingas pajamas turintys, kaimuose, miestuose bei didmiesčiuose gyvenantys žmonės. Tik 1 iš 10 apklaustų lietuvių valdžios pastangas mažinti skurdą įvertino teigiamai.

Ekspertai pastebi, kad dauguma gyventojų yra nusivylę ne tik valdžios pastangomis mažinti skurdą, bet ir savo galimybėmis paveikti valdžios vykdomą socialinę politiką. 80 proc. lietuvių teigia, kad eiliniai piliečiai greičiau neturi ar visiškai neturi įtakos šios srities valdžios sprendimams. Pesimistiškiausiai galimybes įtakoti valdžios sprendimus vertina žmonės, turintys aukštąjį išsimokslinimą (84 proc.), dirbantys gyventojai (86 proc.) ir vyresni žmonės (85 proc.).

Dauguma apklaustųjų teigia, kad visuomeninių organizacijų bei savivaldybių institucijų įtraukimas į sprendimų priėmimo procesus padarytų valstybės skurdo mažinimo politiką veiksmingesne.

82 proc. apklaustųjų pasisakė už savivaldybių institucijų, tiesiogiai dirbančių su skurstančiais gyventojais, dalyvavimą sprendžiant skurdo problemas, 80 proc. – už nevyriausybinių organizacijų, 65 proc. – už pačių skurstančių gyventojų dalyvavimą.

Skurstančių gyventojų dalyvavimą sprendžiant skurdo problemas dažniau palaiko patys skurdo rizikos grupėms priklausantys žmonės – bedarbiai (76 proc.), pensininkai (70 proc.), mažiau išsimokslinę (67 proc.) bei mažas pajamas turintys gyventojai (73 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.