Čekija nuogąstauja dėl Rusijos ir Vokietijos partnerystės energetikoje

Praha nuogąstauja dėl glaudžių Rusijos ir Vokietijos ryšių energetikos srityje, nes jie gali sukelti grėsmę Čekijos energetiniam saugumui, antradienį pareiškė šalies ministras pirmininkas Mirekas Topolanekas.
M.Topolanekas, atėjęs į valdžią pernai, sakė, kad Čekija deda aktyviais diplomatines pastangas ir sudaro praktinius planus, kaip išplėsti ir paįvairinti naftos ir dujų tiekimą.

„Mes rimtai nuogąstaujame dėl naujos Maskvos ir Berlyno draugystės, ir aš kalbu apie tai visiškai atvirai”, – sakė jis konferencijoje verslo klausimais.

Čekija gauna maždaug 80 proc. sunaudojamų dujų ir pagrindinę dalį naftos iš Rusijos. M.Topolaneko vadovaujamas centro dešinės kabinetas saugumo energetikos srityje užtikrinimą nurodė kaip vieną savo prioritetų.

Ameriką remiančios Čekijos vyriausybės ir Kremliaus santykiai ėmė aštrėti, kai Praha metų pradžioje pradėjo derybas su Vašingtonu dėl JAV priešraketinės gynybos sistemos dalių dislokavimo Čekijos teritorijoje.

Rusija ir Vokietija rengiasi nutiesti tiesioginį dujotiekį Baltijos jūros dugnui, pavadintą „Nord Stream”, kurio pralaidumas bus 55 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Rusijos dujų monopolininkė bendrovė „Gazprom” nori išplėsti ir paįvairinti dujų eksporto maršrutus ir jas eksportuoti, apeidama Ukrainą, Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją ir Slovakiją, o Vokietija nori patenkinti savo didėjančius dujų poreikius.

„Tai reiškia, kad maždaug po 15 metų bus nutiesti aplenkiamieji naftos ir dujų maršrutai, ir Čekija taps iš tranzitinės šalies galutiniu eksporto punktu su visomis su tuo susijusiomis rizikomis”, – sakė M.Topolanekas.

„Tai pasakytina ne tik apie dujotiekį „Nord Stream”, bet ir apie naftą. Pagal Rusijos strateginius planus, tiekimas dujotiekiu „Družba” bus žymiai sumažintas ir net visiškai nutrauktas”, – sakė jis.

Naftotiekiu „Družba” nafta eksportuojama iš Rusijos dviem atšakomis per Baltarusiją, Ukrainą, Slovakiją, Čekiją, Lenkiją ir Vokietiją.

Tačiau Rusija ketina nutiesti naują naftotiekį iki terminalo

Baltijos jūroje, kuriuo nafta bus eksportuojama aplenkiant tranzitines šalis.

Pasak M.Topolaneko, dėl šių Rusijos planų teks skirti dideles investicijas importui diversifikuoti, bet išsamesnių detalių jis nepateikė.

Čekija jau gauna naftos vamzdynu IKL iš Vokietijos ir dujų iš Norvegijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.