Dėl silpno JAV dolerio ir atvėsusių orų JAV naftos kainos viršijo 99 JAV dolerių už barelį ribą

Trečiadienį nafta pirmą kartą viršijo 99 JAV dolerių už barelį lygį. Tam daugiausia įtakos turėjo nusilpęs JAV doleris ir atšalimas Jungtinėse Valstijose, kuris sustiprino susirūpinimą dėl tiekimo žiemos sezonu.

Rytinėje prekybos sesijoje JAV lengva nafta pabrango 97 centais iki 99,00 JAV dolerių už barelį, kiek anksčiau pasiekusi didžiausias aukštumas – 99,29 JAV dolerio.

„Brent” rūšies nafta pabrango 86 centais iki 96,35 JAV dolerio.

Analitikų nuomone, pagrindinė naftos kainų augimo priežastis – susirūpinimas dėl kuro tiekimo žiemos sezonu. Naftos kainas palaiko ir silpna JAV valiuta Azijos valiutų atžvilgiu, teigia analitikas Robas Sabaramenas (Rob Sabbaraman) iš „Lehman Brothers”.

Antradienį JAV doleris euro atžvilgiu nukrito iki naujo minimumo ir trečiadienį tebesilaiko ties šiuo lygiu po to, kai JAV federalinis atsargų bankas pranešė, kad ekonomikos augimas greičiausiai kitais metais sulėtės, tuo sustiprindamas prognozes, kad gruodį bus dar kartą sumažinta bazinė palūkanų norma.

Kai kurie metalai, kaip auksas ir platina, taip pat pabrango nusilpus JAV doleriui, tuo tarpu varis atpigo iki mažiausio lygio per kelis mėnesius, nes prekiautojai baiminasi, kad JAV hipotekos krizė neigiamai atsilieps ekonomikos augimui ir metalo paklausai.

Nors naftos kainos jau priartėjo prie istorinio maksimumo, pasiekto 1980 metais, naftos rinka toliau auga iš dalies dėl augančio nerimo, jog naftos gali pritrūkti, jei gruodis bus šaltesnis nei paprastai, kaip skelbia prognozės.

Remiantis analitikų prognozėmis, per praėjusią savaitę JAV naftos atsargos išaugo 600 tūkst. barelių, benzino atsargos padidėjo 800 tūkst. barelių, o distiliatų atsargos sumažėjo 300 tūkst. barelių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.