Iranas parašė pasauliui laišką dėl branduolinio ginčo su Vakarais

Iranas išsiuntė laišką viso pasaulio diplomatams, siekdamas paaiškinti užsitęsusio branduolinio ginčo su Vakarais priežastis, pranešė oficiali naujienų agentūra IRNA.
„Aš norėčiau pabrėžti, kad Irano branduolinė programa visiškai taiki”, – sakoma IRNA paskelbtame laiške, kurį pasirašė užsienio reikalų ministras Manouchehras Mottaki (Manoučehras Motakis). – Ši programa nekelia grėsmės nė vienai šaliai”.

Agentūra pranešė, kad laiškas buvo išsiųstas „viso pasaulio užsienio reikalų ministrams”, bet neaišku, ar jis pateko į JAV ir kitas Vakarų valstybes, nedraugiškai nusiteikusias Irano atžvilgiu, kurios nuogąstauja, kad šiitiška respublika nori panaudoti programą branduoliniam ginklui sukurti.

Teheranas teigia, kad programa turi tik vieną tikslą – gaminti elektros energiją.

Iranas parodė gerą valią, „net didesnę nei jo teisėti įsipareigojimai”, dirbdamas su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA), kad išsklaidytų neaiškumus dėl savo branduolinių ambicijų, teigia M.Mottaki.

„Visa Irano branduolinė veikla…vykdoma remiantis Agentūros leidimu ir Branduolinio ginklo neplatinimo sutartimi, ją visiškai ir apdairiai prižiūri Agentūra”, – sakoma laiške.

Praėjusią savaitę TATENA pranešė, jog Iranas žengė svarbius žingsnius, kad įvykdytų rugpjūčio susitarimą. Tačiau, JT žiniomis, svarbiausi klausimai liko neišspręsti, o Iranas gerokai išplėtė urano, kurį galima panaudoti branduoliniam ginklui gaminti, sodrinimą.

Teheranas mano, jog pranešimas rodo, kad visa informacija apie jo branduolinę programą teisinga. Tačiau, JAV nuomone, jis įrodo tik tai, kad Iranas iki šiol nepaiso JT reikalavimų.

Vašingtonas drauge su sąjungininkais reikalauja taikyti jam naujas sankcijas. Nuo 2007 metų gruodžio Iranas jau du kartus ignoravo paskelbtas sankcijas.

„Deja, nekorektiškos ir neteisingos reakcijos yra atsakymas į konstruktyvią Irano politiką”, – rašo M.Mottaki. – Įtartina, kodėl kai kurios šalys primygtinai reikalauja imtis neteisėtų ir neleistinų priemonių, kai visos šalys yra informuotos, kad Irano branduolinė programa vykdoma taikiais tikslais”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.