Estijos žemės ūkio ministrė Ester Tuikso (Ester Tuiksoo) vakar išsiuntė laišką Danijos šeimos ir vartotojų apsaugos ministrui Larsui Barfoedui (Lars Barfoed), prašydama paaiškinti, kokiais tyrimų rezultatais rėmėsi Danijos dienraštis „Politiken”, įspėdamas vartotojus apie iš Baltijos valstybių eksportuojamos mėsos kenksmingumą, skelbia Estijos tinklalapis „Postimees Online”.
Be to, E. Tuikso laiške teiraujasi, ar Estijos mėsa yra įtraukta į produktų, dėl kurių „Politiken” įspėjo Danijos vartotojus, sąrašą.
E. Tuikso klausia, ar problema yra susijusi su visais Baltijos valstybių produktais, kokios bendrovės šią produkciją pagamino, kokie tai yra produktai, kada buvo atlikti tyrimai ir kokie oficialūs jų rezultatai.
Tuo atveju, jei straipsnyje pateikiami apibendrinti duomenys apie Baltijos valstybes ir nėra konkrečių kaltinimų Estijai, ministrė prašo, kad tokio pobūdžio komentaras būtų išspausdintas „Politiken”.
„Visi žinome, kad Estijos mėsos pramonei taikoma griežta veterinarijos ir maisto kokybės kontrolė”, – rašo E. Tuikso, pridurdama, jog priešingai nei kitose šalyse, kur auginamos kiaulės, pavyzdžiui Danijoje, Estijos ūkininkai nenaudoja pašarinių antibiotikų, leidžiamų Europos Sąjungoje (ES). Be to, pridūrė ministrė, gyvulininkystės sektoriuje nuolat vykdoma teršalų stebėsena.
Anot E. Tuikso, Danija turinti informuoti Europos Komisiją ir ES nares apie pavojų keliančias išvadas, tačiau tai nebuvo padaryta.
Praėjusią savaitę Danijos laikraštyje „Politiken” buvo rašoma, kad devyni iš dešimties mėsą valgiusių žmonių, užsikrėtusių infekcines ligas sukeliančiomis bakterijomis, valgė užsienio kilmės mėsą. Laikraštyje rašoma, kad mėsa iš užsienio šalių, ypač iš Baltijos valstybių ir Graikijos, gali būti pavojingų sunkiai išgydomų bakterijų sukeliamų ligų šaltinis.
2005-08-19 10:42