Nespėjus pereiti gatvės

Dažnai pasitaikanti situacija – užsidegė žalias šviesoforo signalas, tačiau važiuojamojoje dalyje – dar nesuspėję pereiti kelio pėstieji.

Eismo ekspertas

Žinoma, iš mandagumo vairuotojui pėsčiuosius derėtų praleisti, o kaip pasielgti reikalauja KET? Nors esant didžiulėms transporto grūstims delsti užsidegus leidžiančiam važiuoti signalui – didžiulė prabanga, vis dėlto KET reikalavimus privalome vykdyti.

„73. Reguliuojamoje sankryžoje ar pėsčiųjų perėjoje, kai šviesoforo ar reguliuotojo signalai leidžia važiuoti, vairuotojas privalo duoti kelią nespėjusiam pereiti važiuojamosios dalies pėsčiajam, kuris įžengė į ją esant leidžiančiam eiti signalui. Važiuodamas kryptimi, kurią rodo rodyklė, įjungta papildomoje sekcijoje kartu su geltonu arba raudonu signalu, vairuotojas privalo duoti kelią pėsčiajam”.

Duoti kelią

Analizuodami šį KET reikalavimą, pirmiausia turime atkreipti dėmesį į vartojamą sąvoką „duoti kelią”, o ne „praleisti”. Vadinasi, teoriškai vairuotojas turi galimybių pats pasirinkti, kaip jam pasielgti konkrečioje situacijoje. Svarbu tik, kad pėsčiajam būtų duodamas kelias, kad jis nebūtų priverstas sustoti, pradėti bėgti ar keisti ėjimo kryptį, siekdamas išvengti pavojaus ar bandydamas apeiti jam trukdančias transporto priemones.

Kelio pusėje, kuria važiuojame

Įpareigojimas duoti kelią galioja tik tiems pėstiesiems, kurie į važiuojamąją dalį įžengė degant signalui, leidžiančiam eiti. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad reikėtų suvažinėti pėsčiąjį, kuris važiuojamojoje dalyje atsidūrė esant draudžiamajam šviesoforo signalui. Nespėjusiu pereiti laikomas pėsčiasis, kuris pasikeitus šviesoforo signalams dar yra toje važiuojamosios dalies pusėje, kuria važiuojame, t.y. faktiškai ėjimas per kelią iš kairės pusės jau baigiamas, o iš dešinės pusės einantys pėstieji eiti per kelią dar tik pradeda.

Prievolės nebėra

Jeigu pasikeitus šviesoforo signalams vairuotojui iš kairės pusės einantis pėsčiasis dar tik pradėjęs eiti ir yra eismui priešinga kryptimi skirtoje važiuojamojoje dalyje ar važiuojamosios dalies pusėje, tokiu atveju prievolės jam duoti kelią nebeturėtų būti, nes pradeda galioti KET 91 punkto reikalavimai:

„91. Užsidegus geltonam šviesoforo signalui arba reguliuotojui pakėlus ranką aukštyn, pėstieji, atsižvelgdami į tai, kurioje važiuojamojoje kelio dalyje jie yra, privalo baigti pereiti ją arba sustoti saugumo salelėje, arba ant paženklintos ar įsivaizduojamos linijos, skiriančios priešingų krypčių transporto srautus”.

Neturėtų įžengti

Kitaip tariant, tas pėsčiasis, kuris pasikeitus šviesoforo signalams yra priešingos eismo krypties juostoje, neturėtų įžengti į mūsų važiavimo krypties eismo juostą ar važiuojamosios dalies pusę. Jis privalo sustoti ir laukti saugumo salelėje, ant centrinės ženklinimo linijos arba paprasčiausiai važiuojamosios dalies viduryje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.