Atlyginimai sparčiai augs ir ateinančiais metais

Personalo vadybos sprendimų įmonės „Baltic Salary Survey” (BSS) šių metų rudenį atlikto tyrimo duomenimis, spartus atlyginimų augimas Lietuvoje ir Baltijos šalyse tęsis. Prognozuojama, kad atlyginimai Lietuvoje per artimiausius 12 mėnesių augs 11,5 proc. bei 10 proc. kasmet per kitus trejus metus, Latvijoje per ateinančius 12 mėnesių prognozuojamas 15 proc., Estijoje – 11 proc. augimas. Be to, Baltijos valstybėse vidutinis atlyginimų augimas šiais metais bus didesnis nei prognozuojamas.

Pernai Lietuvoje atlyginimai iki mokesčių vidutiniškai padidėjo 16 proc., Latvijoje – 18,5 proc., o Estijoje – 22 proc. Visose Baltijos šalyse sparčiau augo kintamoji atlyginimo dalis. 2006 m. buvo planuota, kad atlyginimai augs 9-12 proc.

Atlyginimus įmonės prognozuoja itin atsargiai, tačiau, anot rinkos tyrėjų, pastebima tendencija spėti, kad atlyginimo augimo tempai mažės. Tai siejama su rinkos analitikų prognozėmis apie ekonomikos raidos tempo lėtėjimą Baltijos šalyse. Be to, ilgalaikis planuotas spartesnis atlyginimų augimas aukšto lygio specialistams bei vadovams liudija, kad rinkoje paaštrėjusi kova dėl talentų.

BSS konsultantės Dacės Taurinios teigimu, atlyginimų augimo prognozės iki šiol būdavo kuklesnės nei reali padėtis. Dėl to galima manyti, kad Baltijos šalyse atlyginimai ir toliau sparčiai didės, tačiau per artimiausius kelerius metus ryškės tempo lėtėjimo tendencija.

Vidutiniškai Baltijos valstybėse didžiausius atlyginimus gauna vadovai Lietuvoje, o darbininkai ir specialistai – Estijoje. Pernai svarbiausia tyrimo dalyvių nurodyta atlyginimų augimo priežastis Lietuvoje buvo darbuotojų ir specialistų uždarbio šuolis, kuris buvo spartesnis už vidutinį atlyginimų augimą. Jie pabrėžia, kad Lietuvoje atlyginimų augimą labiausiai veikia darbuotojų, ypač minėtų grupių, trūkumas, taip pat infliacijos augimas bei greita ekonomikos raida.

BSS atlyginimų tyrimuose dalyvauja atskirose srityse ir visoje darbo rinkoje aktyviausios įmonės.

Estijoje tyrimą atlieka „Fontes PMP”, Latvijoje ir Lietuvoje – personalo vadybos sprendimų įmonė „Fontes Latvija”, o Lietuvoje šį įmonė dirba kaip BBS.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.