Sprogimo Ukrainos šachtoje aukų skaičius išaugo iki 72 žmonių

Sprogimo sekmadienį Donecke O.Zasiadkos šachtoje aukų skaičius padidėjo iki 72 žmonių, pranešė Ukrainos vicepremjeras Andrejus Kliujevas, įeinantis į valstybinę avarijos priežasčių tyrimo komisiją ir esantis tragedijos vietoje.
„Iki šiol suradome 72 žuvusiuosius, iš jų 63 iškėlėme į paviršių, 38 žuvusiųjų kūnai atpažinti. 28 žmonių likimas nežinomas”, – sakė A.Kliujevas žurnalistams.

Pasak jo, šachtoje, kur naktį į sekmadienį 1 250 metrų gylyje įvyko metano sprogimas, tebevyksta gelbėjimo darbai, bet juos trukdo dirbti gaisras.

„Į ligoninę paguldyti 28 žmonės, vieno jų būklė sunki”, – pranešė vicepremjeras.

Jis pridūrė, kad vyriausybė skyrė iš biudžeto jau maždaug 13,5 mln. grivinų (6,3 mln. litų) gelbėjimo darbams ir pagalbai nukentėjusiesiems.

Didžiulė avarija anglių šachtoje Donecke – galbūt didžiausia pagal aukų skaičių Ukrainos istorijoje – rodo, kad būtina paspartinti reformas anglių gavybos srityje, pareiškė šalies prezidentas Viktoras Juščenka, išbardamas vyriausybę už lėtumą.

Pirmadienį prezidentas ketina pats surengti Donecke pasitarimą, skirta anglių gavybos pramonės problemoms.

Donecko anglių baseino šachtininkai, kasdien rizikuojantys gyvybe, priversti leistis į kirtavietes, nes regione jiems sunku surasti kitą būdą uždirbti pinigų savo šeimoms išlaikyti, sako angliakasiai ir jų giminaičiai, susirinkę prie įėjimo į šachtą.

Vasylis, dirbantis O.Zasiadkos šachtoje, „Reuters” korespondentui sakė, kad angliakasiai gauna 4,5-5 tūkst. grivinų per mėnesį (2,1-2,3 tūkst. litų). Tai beveik tris kartus daugiau nei vidutinis darbo užmokestis šalyje, ir tai verčia juos vėl ir vėl leistis po žeme.

„Žinoma, po kiekvieno sprogimo daug angliakasių išeina iš darbo, ir aš pats apie tai galvoju, kam to reikia (leistis į šachtą). Aš gyvenu su nepilnamete dukrele, kaip bus, jeigu pateksiu į sprogimą”, – sakė kitas darbininkas, vardu Mykola.

Valstybinė komisija kol kas nenustatė avarijos priežasčių, bet daugeliu ankstesnių atvejų tragedijos įvyko dėl saugumo technikos taisyklių pažeidimų, pažymėjo komisijos narys, Nacionalinės angliakasių profsąjungos vadovas Mychaila Volynecas.

„Visame pasaulyje galioja kitokia angliakasių darbo apmokėjimo sistema – valandinė, o pas mus mokama pagal išdirbį. Žmonės eina į šachtą ne dėl didvyriškumo ir patriotizmo, o kad uždirbtų pinigų ir išmaitintų savo šeimas, darbininkai patys priversti pažeidinėti saugumo techniką, kad daugiau uždirbtų”, – sakė M.Volynecas.

„Aš daugiau nieko nemoku dirbti, atlyginimas – daugiau kaip 4 tūkstančius grivinų. Aš turiu keturis vaikus, – sakė Jevhenas, dar vienas angliakasys, stovintis drauge su kolegomis prie įėjimo į šachtą.

„Vaikus reikia maitinti, todėl ir toliau dirbsiu”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.