Lenkija kitąmet užbaigs misiją Irake, teigia gynybos ministras

Lenkija kitais metais užbaigs misiją Irake, kur šiuo metu yra dislokavusi 900 karių, šeštadienį pranešė naujasis šalies gynybos ministras Bogdanas Klichas.
„Galiu patvirtinti, kad 2008 metais iš Irako bus atšauktas Lenkijos karinis kontingentas”, – visuomeniniam radijui „Jedynma” teigė ministras, kuris naujojoje Donaldo Tusko liberalų vyriausybėje penktadienį pradėjo eiti pareigas.

Jis teigė, kad karių atšaukimo detalės bus paskelbtos kitą penktadienį, kai D.Tuskas parlamente pasakys savo vyriausybės programinę kalbą.

Varšuva yra viena iš artimiausių JAV sąjungininkių Irako klausimu. Šalies karių dalyvavimas 2003 metais pradėtoje invazijoje sukėlė karui prieštaravusių Europos Sąjungos (ES) narių, ypač Prancūzijos, pasipiktinimą.

JAV ir Lenkijos santykiai dar labiau sustiprėjo 2005 metais, kai į valdžią atėjo partija „Įstatymas ir teisingumas”.

Praėjusį gruodį prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačinskis) 900 karių misiją Irake pratęsė iki šių metų pabaigos, o konservatorių vyriausybė pranešė, jog 2008 metais planuojama į Iraką išsiųsti dar vieną karių grupę.

D.Tusko vadovaujama „Pilietinė platforma”, kuri praėjusį mėnesį laimėjo pirmalaikius visuotinius rinkimus, pažadėjo nedelsiant iš Irako išvesti Lenkijos pajėgas.

Kaip spalio pradžioje dienraščiui „Gazeta Wyborcza” teigė D.Tuskas, itin svarbu, kad Vašingtonas suprastų, jog „Pilietinė platforma” į valdžią atėjo pažadėjusi „2008 metais užbaigti bent jau tokios rūšies misiją Irake”.

Praėjusį mėnesį Bagdade sprogus pakelės bombai buvo rimtai sužeistas Lenkijos ambasadorius Edwardas Pietrzykas (Edvardas Petžykas), o jo vairuotojas žuvo.

Nuo 2003 metų Irake žuvo 22 Lenkijos kariai.

Lenkijos kontigentas veikia Irako Divanijos regione. Ten 2003 metais buvo dislokuota 2600 lenkų karių.

Birželį surengtos apklausos duomenimis, 81 proc. lenkų buvo prieš jų karių dislokavimą Irake, ir tik 15 proc. žmonių tam pritarė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.