Nepriklausomybės siekiantys Kosovo gyventojai rinks savo parlamentą

Kosove šeštadienį vyks rinkimai, po kurių, kaip tikimasi, premjeru taps buvęs partizanų lyderis, pasiryžęs pagaliau užtikrinti nepriklausomybę šios provincijos gyventojų daugumą sudarantiems albanams.
Parlamento ir municipaliniai rinkimai, kuriuos sušaukė Jungtinių Tautų (JT) misija Kosove, vyks mažiau nei mėnuo iki termino, per kurį turi baigtis derybos dėl Kosovo statuso, pabaigos.

„Iškart po gruodžio 10-osios priimsime sprendimus paskelbti Kosovą nepriklausoma ir suverenia valstybe”, – sakė pretendentas į premjerus Hashimas Thaci (Hašimas Tačis).

Neabejodamos šios Serbijos provincijos nepriklausomybe, visos didžiosios partijos per rinkimų kampaniją didžiausią dėmesį skyrė Kosovo ekonominėms problemoms. Provincija, kurioje nedarbas yra 40 proc., yra vienas skurdžiausių Europos regionų.

H.Thaci, kuris taip pat neabejoja tuo, jog taps pirmuoju nepriklausomo Kosovo premjeru, pažadėjo skirti 1,6 mlrd. eurų (5,5 mlrd. litų) tam, kad būtų nutiesta 800 km kelių.

39 metų H.Thaci viliasi, kad šis planas patiks jaunesniems rinkėjams. „Šis projektas modernizuos šalį, sukurs naujas darbo vietas ir tokį Kosovą, kuriuo visi didžiuosis”, – sakė jis.

Kosovo gyventojai rinks žmones į 100 iš 120 vietų parlamente, skirtų albanus atstovaujančioms partijoms. Albanai Kosove sudaro maždaug 90 proc. gyventojų, kurių iš viso yra 2 milijonai.

Likusios vietos yra skirtos serbams ir kitoms mažumoms – romams, slavų musulmonams ir turkams.

Su H.Thaci opozicine Kosovo demokratine partija (PDK) varžysis valdančioji Kosovo demokratinė lyga (LDK).

Kaip rodo naujausios apklausos, PDK turėtų gauti maždaug 31 proc., o LDK – 29 proc. balsų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.