Sankt Peterburge atidaryta M. Dobužinskio scenografijos darbų paroda

Sankt Peterburge lapkričio 15 dieną aktorių Samoilovų dinastijos bute-muziejuje vyko renginys, skirtas Rusijos dailininkui Mstislavui Dobužinskiui.
Renginio metu apie žymiojo dailininko kūrybą, jo ryšius su Rusija ir Lietuva ir žymiu Lietuvos kompozitoriumi ir dailininku Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu kalbėjo Sankt Peterburgo teatro ir muzikos muziejaus direktorė Natalija Metelica, Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Eitvydas Bajarūnas, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorė Regina Lopienė, Sankt Peterburgo M.K.Čiurlionio kultūrinio ir švietėjiško fondo pirmininkas Jurijus Šeniavskij.
Svarbiausias renginio akcentas – M.Dobužinskio scenografijos darbų parodos iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus fondų atidarymas. Renginyje taip pat buvo pristatytas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus 2006 metais išleistas albumas „Mstislavas Dobužinskis. Scenografija”.
Vakarą baigė Sankt Peterburgo valstybinės Nikolajaus Rimskio-Korsakovo konservatorijos studentų koncertas, kurio metu skambėjo M.Dobužinskio laikų muzika.
Dailininko M.Dubužinskio kūryba pagrįstai laikoma Lietuvos ir Rusijos kultūrinių ryšių simboliu, o dailininko likimas – abiejų tautų istorijų atspindys.
Lietuvos kilmingos šeimos palikuonis M.Dobužinskis baigė gimnaziją Vilniuje, o Sankt Peterburge atsiskleidė jo kaip dailininko talentas. M.Dobužinskio kūryboje dominuoja Lietuvos ir Sankt Peterburgo vaizdai. Po 1917 metų revoliucijos M.Dobužinskis įsikuria Kaune, kur dirbdamas Valstybiniame teatre tampa lietuviškos scenografijos lyderiu. Valstybiniame teatre dailininkas apipavidalina 38 dramos, operos ir baleto spektaklius. 1929 metais M.Dobužinskiui suteikiama Lietuvos pilietybė. Artėjant Antrajam pasauliniam karui dailininkas visam laikui palieka Lietuvą.
Renginį, skirtą dailininkui, surengė Sankt Peterburgo teatro ir muzikos kūrybos muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus ir Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.