Lenkijos prezidentas prisaikdino naują vyriausybę

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) penktadienį prisaikdino naują centro dešiniųjų vadovaujamą vyriausybę, kuri ketina gerinti santykius su partnerėmis Europos Sąjungoje (ES) ir spartinti reformas ekonomikai liberalizuoti.

Premjeras Donaldas Tuskas šiame poste pakeitė prezidento brolį dvynį Jaroslawą Kaczynskį (Jaroslavą Kačynskį), kurio nacionalistinė ir konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas” praėjusį mėnesį pralaimėjo parlamento rinkimus.

D.Tusko Pilietinės platformos ir centristų koalicija dar turi laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente. Tai turėtų būti tik formalumas, nes abi partijos drauge turi daugumą.

D.Tuskas ir jo ministrai prisiekė prezidentūroje per ceremoniją, kurią transliavo televizija.

„Tepadeda man Dievas”, – pasakė D.Tuskas, prisiekęs tarnauti šaliai. Ši frazė, nors ir nėra privaloma, itin katalikiškoje Lenkijoje per vyriausybės ceremonijas paprastai visada vartojama.

Tada iš eilės buvo prisaikdinti visi 18 jo ministrų.

50 metų D.Tuskas į valdžią atėjo Pilietinei platformai per pirmalaikius rinkimus spalio 21 dieną įveikus „Įstatymą ir teisingumą”. Po rinkimų baigėsi precedento neturinti dvynių politinė valdžia.

Konservatoriai valdė dvejus metus, bet 58 metų J.Kaczynskis, kuris premjeru tapo 2006 metų liepą, per tą laiką turėjo dėti nemažai pastangų, kad jo trijų partijų koalicija nesubyrėtų.

D.Tuskas taip pat buvo priverstas sudaryti koaliciją, nes Pilietinei platformai nepavyko pasiekti savo tikslo – užsitikrinti daugumos parlamente. Partija turi 209 iš 460 vietų Seime.

D.Tuskas pasirinko nuosaikią Lenkijos valstiečių partiją, kuri turi 31 vietą parlamente, ir jos lyderį Waldemarą Pawlaką (Valdemarą Pavlaką) paskyrė savo pavaduotoju.

„Įstatymas ir teisingumas” gavo 166 vietas, ir J.Kaczynskis, kuris iš premjero posto oficialiai atsistatydino lapkričio 5 dieną, tapo opozicijos lyderiu.

D.Tuskas pažadėjo nutraukti ginčus su kitomis ES valstybėmis, ypač – su kaimynine Vokietija, kurie tapo skiriamuoju „Įstatymo ir teisingumo” valdymo bruožu.

Naujasis premjeras taip pat pažadėjo sumažinti įtampą tarp Lenkijos ir Rusijos, kuri buvo didžiausia nuo pat komunistinio bloko iširimo 1989 metais.

Jis yra sakęs, kad išves iš Irako 900 lenkų karių, tarnaujančių JAV vadovaujamos koalicijos pajėgose, ir perspėjo, kad griežčiau derėsis su Vašingtonu dėl JAV priešraketinės gynybos sistemos elementų dislokavimo Lenkijos teritorijoje.

Vidaus politikos srityje premjeras žadėjo mažinti biurokratiją, atgaivinti įstrigusį privatizacijos procesą ir reformuoti chaotišką sveikatos apsaugos sistemą.

Jis taip pat nori dar labiau paskatinti ekonomiką ir taip parvilioti į tėvynę kai kuriuos į užsienį dirbti išvažiavusius lenkus. Lenkijai 2004-aisiais įstojus į ES iš šalies emigravo daugiau kaip milijonas gyventojų.

Be to, D.Tuskas nori, kad Lenkijoje būtų įvestas euras. Konservatoriai nuolat reiškė skeptišką požiūrį į nacionalinės valiutos atsisakymą.

Prezidentas L.Kaczynskis, senas D.Tusko politinis priešininkas, įveikęs jį per 2005-ųjų prezidento rinkimus, valdys dar trejus metus.

Brolio pasitraukimas suvaržė prezidentą ir verčia jį palaikyti potencialiai sunkius darbo santykius su D.Tusku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.