Patvirtina naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo programa

Patvirtinta naujos Ignalinos atominės elektrinės statybos poveikio aplinkai vertinimo programa. Ją inicijavo būsima investuotoja į atominę elektrinę „Lietuvos energija”, o poveikio aplinkai vertinimo programą patvirtino Aplinkos ministerija. Programą rengė konsorciumas, kurį sudaro Suomijos kompanijos „Poyry Energy Oy” specialistai ir Lietuvos energetikos instituto mokslininkai.

„Programa buvo derinama su atsakingomis institucijomis, Lietuvos visuomene bei užsienio valstybėmis, surengtos viešos diskusijos su šalies ir Latvijos regiono gyventojais, kurie gyvena netoli būsimos jėgainės, susitikta su Estijos visuomenės atstovais”, – sakė „Lietuvos energijos” Branduolinės energetikos departamento direktorius Marius Grinevičius.

Anot jo, gauta 138 valstybės ir savivaldybių institucijų bei 49 visuomenės pasiūlymai ir pastabos. Į daugelį jų atsižvelgta tikslinant programą. Ypač daug komentarų sulaukė poveikio gyventojams ir visuomenei skyrius, kuris buvo išplėstas į du atskirus skyrius – įvertinti numatomos ūkinės veiklos įtaką socialinei ekonominei aplinkai bei poveikį gyventojų sveikatai.

Tarptautinio derinimo metu apie numatomą ūkinę veiklą informuotos užsienio valstybės: Latvija, Estija, Baltarusija, Lenkija, Rusija, Suomija ir Švedija. Apibendrintas pastabas pateikė Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Švedijos ir Suomijos įgaliotos institucijos.

Pagal poveikio aplinkai vertinimo programą, numatyta vertinti iki 3400 megavatų galios naujos atominės elektrinės statybos ir jos veiklos poveikį aplinkai – gyventojams, vandens sistemoms, oro kokybei, dirvožemiui, gyvūnijai, saugomoms teritorijoms, kraštovaizdžiui, kultūros paveldui ir kt. Atskirai bus apibendrintas poveikio vertinimas Drūkšių ežero ekosistemai.

„Lietuvos energijos” teigimu, numatyta vertinti dvi teritorines alternatyvas dabartinės Ignalinos atominės elektrinės teritorijoje ir tris galimas technologines reaktorių alternatyvas: verdančio vandens, suslėgto vandens ar suslėgto sunkiojo vandens. Taip pat bus aprašytas nulinės alternatyvos – nestatyti naujos atominės elektrinės Lietuvoje – poveikis aplinkai.

Minėtosios poveikio vertinimo programos rengimas ir derinimas užtruko pusę metų. Planuojama, kad visas vertinimo procesas užtruks 21 mėnesį. Šiuo metu Suomijoje statomos Olkiluoto trečiosios atominės elektrinės poveikio vertinimas vyko beveik dvejus metus.

Išsamiau su patvirtinta programa galima susipažinti „Lietuvos energijos” interneto svetainėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.