Seimo nariai linkę griežtinti atsakomybę neatsakingiems vairuotojams

Parlamentarai ketvirtadienį bendru sutarimu pritarė konservatorių frakcijos nario Kęstučio Čilinsko inicijuotoms Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms, kuriomis siūloma griežtinti atsakomybę neatsakingiems vairuotojams.
Iniciatyva buvo pateikta po to, kai Skuodo policijos pareigūno Sauliaus Pauliko vairuojamas automobilis mirtinai sužalojo tris vaikus. Šis įvykis sukrėtė visuomenę ir aukščiausius šalies vadovus.

„Paskutinio meto įvykiai, sukrėtę visuomenę, rodo, jog kelių eismo taisyklių pažeidėjams numatyta atsakomybė yra per menka, kad priverstų susilaikyti nuo pažeidimų, sukeliančių skaudžias nelaimes ir sunkius žmonių teisių pažeidimus. Pažeidėjai, įskaitant ir kai kuriuos pareigūnus, tapo įžūlūs”, – rašoma BK pataisų projekto aiškinamajame rašte.

Anot K.Čilinsko, būtina tinkamai įvertinti tokius atvejus, kai prie vairo sėda girtas asmuo.

Jo manymu, turėtų būti išplėstas sunkinančių aplinkybių ratas, tai yra bausmė turi proporcingai didėti, jei asmuo, kuris neblaivus sukėlė autovįvykį, yra policijos pareigūnas, sužalojo arba nužudė ne vieną, o kelis žmones, taip pat jei pasišalino iš įvykio vietos arba vairavo neblaivus ir pateko į avariją ne pirmą kartą.

Pareigas neseniai pradėjęs eiti naujasis parlamentaras siūlo minėtais atvejais, kai nukentėjusio žmogaus sveikata sutrikdyta nesunkiai, nebausti bauda arba areštu, o laisvės atėmimo bausmę didinti nuo anksčiau numatytų trejų iki ketverių metų.

Jei avarijos metu neblaivaus asmens vairuojamas automobilis sunkiai sutrikdė kito žmogaus sveikatą ir jam gali būti pritaikomos sunkinančios aplinkybės, tai bausmės terminas galėtų įvairuoti nuo 2 iki 9 metų. Šiuo metu numatoma bausmė iki 6 metų.

Tuo metu sukėlus avariją, nusinešusią žmonių gyvybes, laisvės atėmimo bausmė įvairuotų nuo 5 iki 15 metų, o dabar kodekse numatytos mažesnės bausmės – nuo 3 iki 10 metų.

Bausmės turėtų būti taikomos atsižvelgus į jau minėtas sunkinančiąsias aplinkybes.

Dabar galiojantis kodeksas nenumato diferencijuoti bausmės atsižvelgus į avarijoje žuvusių žmonių skaičių, vairavimo išgėrus ir sukėlus avariją pakartotinai, taip pat bausmė nesiskiria, jei kelių žudikai yra pareigūnai, įgalioti prižiūrėti viešąją tvarką ir saugumą keliuose.

Pataisoms ketvirtadienį pritarta po pateikimo. Tai reiškia, kad projektą Seimo nariai dar svarstys ir tobulins komitetuose, o po to dar dukart balsuos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimo nariai linkę griežtinti atsakomybę neatsakingiems vairuotojams"

  1. vairuotoja

    reiktu sugriestinti ir tu asmenu atsakomybe kurie tersia kelius purvu, krauna pakelese rastus, statybines medziagas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.