Naujojo lenkų ministro laukia tyrimas dėl įtariamo slaptumo pažeidimo

Lenkijos prokurorai trečiadienį pradėjo parengtinį tyrimą dėl rinkimus pralaimėjusios konservatorių vyriausybės pareiškimų, kad būsimasis užsienio reikalų ministras išdavė valstybės paslaptis.
Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis), kuris drauge su visa liberalų vyriausybe turi būti prisaikdintas penktadienį, dėmesio centre atsidūrė dėl savo komentarų žurnalistams kovo ir balandžio mėnesiais, po to, kai vasarį buvo atleistas iš konservatorių vyriausybės gynybos ministro posto.

Jo komentaruose esą buvo itin slaptos informacijos, sakė Varšuvos prokuratūros atstovė Katarzyna Szeska (Katažyna Šeska), kurios žodžius citavo Lenkijos naujienų agentūra PAP.

R.Sikorskis konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas” tapo vasarį, susipykęs su partiją valdančiais dvyniais – šalies prezidentu Lechu Kaczynskiu (Lechu Kačynskiu) ir tuometiniu premjeru Jaroslawu Kaczynskiu (Jaroslavu Kačynskiu), kuris šio posto neteko per neseniai įvykusius rinkimus.

Skundą pateikė artimas brolių Kaczynskių sąjungininkas ir buvęs R.Sikorskio pavaduotojas Gynybos ministerijoje Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius).

Trečiadienį R.Sikorskis atskirto: „Pono Macierewicziaus nekompetentingumo negalima laikyti valstybės paslaptimi”.

Šis skundas, kuris buvo pateiktas po kelias savaites trukusių R.Sikorskio puldinėjimų, tikriausiai yra susijęs su komentarais apie lenkų karių dislokavimą Afganistane.

Po to, kai buvo atleistas, R.Sikorskis apkaltino Kaczynskius nesugebėjus pažaboti A.Macierewicziaus, kuris tuo metu vadovavo karinei žvalgybai ir kuris esą buvo labiau domėjosi buvusių komunistų išaiškinimu, o ne pasirengimu išplėstai lenkų taikos palaikymo misijai Afganistane.

Sąskaitų su buvusiais komunistinio režimo rėmėjais suvedimas buvo svarbus 2005-aisiais į valdžią atėjusių Kaczynskių politikos punktas.

44 metų R.Sikorskis pats buvo uolus antikomunistinio judėjimo aktyvistas ir 9-ajame dešimtmetyje buvo pabėgęs į Didžiąją Britaniją. Lenkijai 1989-aisiais grįžus prie demokratijos, jis buvo konservatorių stovykloje.

Pagal Lenkijos įstatymus, parengtinis tyrimas dar nereiškia, kad prokurorai ketina pradėti rimtą tyrimą.

Už valstybės paslapčių išdavimą Lenkijoje skiriama kalėjimo nuo trejų iki penkerių metų bausmė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.