„NDX energijos” negąsdina nacionalinio investuotojo griovimo planai

Privačios VST įmonės savininkės „NDX energija” negąsdina nacionalinio investuotojo (NI) griovimo planai. Tai išplatintame pareiškime pareiškė vienas iš „Vilniaus prekybos” savininkų,” NDX energijos” valdybos narys Žilvinas Marcinkevičius.

„Mūsų negąsdina įvairūs svetur ruošti Lietuvos energetinės sistemos griovimo planai. Šiandien pamatėme per ką yra veikiama. Liekame optimistais ir tikime, kad ir valstybės institucijų negąsdina šie planai. Esame pasirengę deryboms kuriant nacionalinį investuotoją”, – tikina jis.

VST kartu su valstybiniais „Rytų skirstomaisiais tinklais” (RST) bus įtraukti į „Lietuvos energijos” grupę ir sudarys NI bendrovę.

Kad informacija apie ketinimus sužlugdyti NI steigimą pagrįsta konkrečiais faktais, trečiadienį viešai patvirtino Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas. Tiesa, jis minėjo, kad tai tekstas, o ne dokumentas, kuris buvo rengiamas gerokai anksčiau.

Žiniasklaida skelbia, kad toks žlugdymo planas buvo sukurtas „MG Baltic” koncerne. Jo prezidentas Darius Mockus visuomenės dėmesį kai kuriuose dienraščiuose šią savaitę atkreipė ir Platono bei Horacijaus citatomis, jomis užpirkęs didelį reklaminį plotą. Anksčiau „MG Baltic” turėjo ambicijų įsigyti RST, tačiau bendrovės privatizavimo atsisakyta.

VSD oficialiai „juodųjų technologijų” scenarijų autorių neįvardija. Pats D. Mockus irgi neigia kūręs kokių planų, kurie galėtų sutrukdyti valstybės užsibrėžtam tikslui. Vis dėlto žiniasklaidai jis sakė, kad kalbant apie tokias sumas ir tokį Lietuvos ūkiui svarbų projektą, sprendimus reikėtų priimti itin atsakingai. Apie riziką, kurią kelia privataus kapitalo dalyvavimas tokiame projekte, jis užsiminė dar tuomet, kai Vyriausybės atstovai atominės elektrinės statybos idėją pristatė verslininkams. Anot D. Mockaus, valdžios struktūrų darbas kartu su privačiu verslu yra didelė rizika. Priimant sprendimus, kurie veiks šalies ūkį ilgus metus, reikia didelio skaidrumo, tačiau jo kol kas nėra.

Neoficialiomis žiniomis, VST akcijos įvertintos maždaug 2,9 mlrd. litų, RST – apie 2,7 mlrd. litų, o „Lietuvos energijos” – apie 2,56 mlrd. litų. Tokiu būdu VST galėtų pretenduoti į 35-36 proc. NI akcijų, RST – 33-34 proc., „Lietuvos energija” – 31 proc.

Premjero Gedimino Kirkilo teigimu, konsolidavus Lietuvos energetikos sektoriuje veikiančias įmones, bus sukurtas tvirtas finansinis bei organizacinis pagrindas nacionalinės svarbos energetiniams projektams įgyvendinti – naujos atominės elektrinės bei jungčių su Lenkija ir Švedija.

Jis sakė turintis žinių, kad projektų žlugdymu suinteresuotos grupės šiam tikslui skiria nemažai jėgų ir lėšų – kuriami įvairūs žlugdymo veiksmų planai, rengiamos užsakomosios publikacijos, neįvardijamų ekspertų kritika klaidinama visuomenė. Tačiau, anot premjero, kritika, jeigu nepažeidžia įstatymų, turi teisę egzistuoti – konstruktyvios ir argumentuotos kritikos Vyriausybės nariai neketina užgniaužti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.