Būsimasis Lenkijos premjeras pateiks savo ministrų sąrašą prezidentui

Būsimasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas trečiadienį turi pateikti savo ministrų sąrašą savo senam politiniam priešininkui prezidentui Lechui Kaczynskiui (Lechui Kačynskiui), o vyriausybės prisaikdinimo ceremonija turi įvykti penktadienį.
D.Tusko liberali Pilietinė platforma per pirmalaikius rinkimus spalio 21 dieną įveikė L.Kaczynskio konservatorių partiją „Įstatymas ir teisingumas”.

D.Tuskas premjero poste pakeis premjero brolį dvynį Jaroslawą Kaczynskį(Jaroslavą Kačynskį).

Pagal Lenkijos konstituciją, po rinkimų prezidentas skiria premjerą, o vėliau tvirtina premjero pasirinktų ministrų paskyrimą.

D.Tuskas nepakeitė seniai pasirinkto užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio), nors jo paskyrimui prezidentas viešai prieštaravo.

R.Sikorskis vasario mėnesį buvo atleistas iš gynybos ministro posto, nes susipyko su broliais Kaczynskiais. Vėliau jis perbėgo į Pilietinę platformą, kuri per rinkimus negavo daugumos parlamente ir turi 209 iš 460 vietų.

Pilietinė platforma nusprendė sudaryti koaliciją su Lenkijos valstiečių partija, kuri turi 31 parlamentarą. „Įstatymas ir teisingumas” gavo 166 vietas parlamente.

Pagal susitarimą dėl koalicijos, Lenkijos valstiečių partija naujojoje vyriausybėje turės tris ministrus. Partijos lyderis Waldemaras Pawlakas (Valdemaras Pavlakas) taps ekonomikos ministru ir vicepremjeru.

W.Pawlako partijai taip pat atitenka Žemės ūkio ir Darbo ministerijos.

Tarp Pilietinės platformos narių vyriausybėje bus partijos lyderio pavaduotojas Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna), kuris bus vidaus reikalų ministras ir vicepremjeras.

D.Tusko finansų ministras bus nepriklausomas politikas Jacekas Rostowskis (Jacekas Rostovskis) – buvęs Leszeko Balcerowicziaus (Lešeko Balcerovičiaus), kuris po komunizmo žlugimo 1989 metais vykdė radikalais ekonomikos reformas, patarėjas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.