Psichologinė pagalba turi būti prieinama visiems, teigia psichologai

Valstybei nepakeitus savo vykdomos politikos, psichologinė pagalba šalyje gali likti prieinama tik retam gyventojui, teigia Lietuvos psichologai.
„Žmonėms, išgyvenantiems krizines gyvenimo situacijas – skyrybas, artimų žmonių netektis, sunkias fizines ligas, patyrusiems smurtą, išgyvenantiems nerimą, baimę ir kt.- šiuo metu psichologinė pagalba, juolab skubi, yra beveik neprieinama”, – trečiadienį išplatintame pranešime spaudai cituojamas Lietuvos psichologų sąjungos (LPS) prezidentas Robertas Povilaitis.

Anot LPS, šalyje trūksta Psichologinio konsultavimo ir psichoterapijos centrų, o jau veikiantys yra perpildyti: čia psichologas turi aptarnauti 40 tūkst. gyventojų.

Pasak psichologų, netinkamai rengiamasi panaudoti ir psichikos sveikatos sistemai tobulinti skirtą Europos Sąjungos suteiktą 100 mln. litų struktūrinę paramą.

„Pasinaudojant ES struktūrinių fondų lėšomis, buvo galima sukurti tinklą bendruomeninių įstaigų, kurios galėtų psichologines krizes išgyvenantiems žmonėms suteikti bent minimalią psichologinę pagalbą. Tačiau dabar priimtoje ES paramos paskirstymo programoje numatyta greta planuojamų modernių dienos centrų sunkiems psichikos ligoniams taip pat plėtoti stacionarias psichiatrijos paslaugas, kurių Lietuvoje nestokojame”, – teigiama LPS pranešime.

Valstybinės psichikos sveikatos strategijos nuostatose akcentuojama būtinybė psichikos sveikatos sutrikimus gydyti ne tik medikamentais, bet ir suteikiant psichologinę bei socialinę pagalbą. Tad ši pagalba anot psichologų, turi tapti visaverte psichikos sveikatos sistemos dalimi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.