Mokytojai streikuos toliau

Pirmadienį Švietimo ir mokslo ministrės Romos Žakaitienės pasirašyta sutartis su trimis pedagogų profesinėmis sąjungomis dėl kitų metų pedagogų algų kėlimo tik dar labiau sustiprino dalies pedagogų ryžtą tęsti streikų maratoną.

Užvakar Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) trys mokytojus ir dėstytojus vienijančios profesinės sąjungos – Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga (LMPS), Lietuvos krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LKŠDPS) ir Rūtos Osipavičiūtės atstovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) dalis – su ministre R. Žakaitiene pasirašė susitarimą, kad mokytojams ir visiems kitiems pedagoginiams darbuotojams atlyginimai nuo ateinančiųjų metų sausio 1 dienos bus pakelti 15 proc., nuo 2008-ųjų rugsėjo 1 dienos – dar 5 proc., o nuo 2008 metų rugsėjo 1-osios įvedus etatinį darbo apmokėjimą, ateityje pedagogų atlyginimas bus keliamas didinant koeficientą.

Jau antrą mėnesį dėl Lietuvos švietimo darbuotų profsąjungos posto kovojantys Aleksas Bružas ir Rūta Osipavičiūtė nesutarimus aiškintis žada teisme.

Derybose dalyvavusieji profsąjungiečiai buvo patenkinti pasiektu rezultatu. Esą tokioje situacijoje, kai jau suplanuotas valstybės biudžetas, nieko geriau nebuvo galima pasiekti.

Tačiau LŠDPS dalis, vadovaujama Alekso Bružo ir reikalaujanti atlyginimus pakelti 50 procentų, nė neketina taikstytis su tokiu sprendimu ir žada toliau tęsti streikus.

LŠDPS pirmininko pavaduotojas Eugenijus Jesinas vakar tvirtino, esą tai, kas vyko pirmadienį ministerijoje, „tebuvęs farsas, ne derybos”.

„Pirmiausia, derėtasi visai ne su ta pedagogų dalimi, kuri kelia reikalavimus ir streikuoja, nes mes net nedalyvavome. Antra, tie „išsiderėti” 15 procentų – joks laimėjimas, nes nuo sausio 1 dienos visiems biudžetininkams bazinė mėnesinė alga didės 11,3 procento”, – piktinosi jis.

Ministrė R. Žakaitienė užtikrino, jog į pirmadienio derybas dėl atlyginimų buvo pakviestos abi profsąjungos pusės – tiek nuosaikioji, tiek streikuojanti.

Savo ruožtu E. Jesinas tvirtino, esą nei A. Bružas, nei jis pats apie susitikimą nebuvo informuoti.

„Preliminarias derybas mes vedėme su ministerijos sekretoriumi Alvydu Puodžiuku. Jis pasiūlė susitikti praeitą šeštadienį, tačiau paklausus, ar jis turi Vyriausybės įgaliojimą derėtis, išgirdome neigiamą atsakymą. Turime karčios patirties, kad tokiu atveju derybos būtų niekinės, todėl paprašėme susitikimo lapkričio 15 dieną. Bet išgirdome atsakymą, kad tą dieną ministrė planuoja vykti į Briuselį. Mano manymu, bet kuris normalus ministras tokiu metu, kai šalyje vyksta streikai, atšauktų visas keliones į užsienį. O toks R. Žakaitienės elgesys tik dar kartą parodo nenorą derėtis, aroganciją ir nepagarbą streikuojantiems mokytojams”, – savo poziciją dėstė E. Jesinas.

Pasak profsąjungiečio, ministerijos pažadėtas simbolinis algų pakėlimas tik dar labiau papiktino daugybę mokytojų. Šie esą reikalauja jau po savaitės pradėti terminuotus 3 dienų streikus. E. Jesinas prognozavo, kad kategoriškai nusiteikusių mokytojų tik daugės.

„Ministrė derėjosi tik su sau naudingos „geltonosios” profsąjungos dalimi – turiu galvoje Osipavičiūtės komandą. Tiek Vyriausybės vadovas, tiek Švietimo ir mokslo ministrė bando nuteikti žmones esą organizuodami streikus mes sprendžiame tik savo asmenines problemas, gąsdinama teismais. Negi jie mano, kad mokytojai yra tokie kvaili, kad patys negalvoja ką daro?”, – klausė E. Jesinas.

Jau įvyko streikai Telšiuose, Klaipėdoje, Mažeikiuose. Šiandien sukilti turėtų Zarasų ir Palangos miestų pedagogai, penktadienį – kretingiškiai. Artimiausiomis dienomis streikuoti ketina Akmenės, Alytaus, Šakių, Vilkaviškio, Raseinių pedagogai.

Kuri iš dviejų LŠDPS dalių yra teisėta artimiausiu metu aiškinsis teismas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

4 atsiliepimai į "Mokytojai streikuos toliau"

  1. visi i streika

    Trys bobos nusileido arogantiskam ir tvirtam Zakaitienes spaudimui, o visa Lietuva nepatenkinta. STREIKAS!!!

  2. Zarasai

    Netiesa, kad žemaičiai vieni. Zarasai šiandien streikuoja. Jau ritasi steikų banga ir per aukštaitiją. Dabar žiniasklaida tendencingai slepia šio pobūdžio informaciją.

  3. A S S U J U M I S ! ! !

    taciau streikuoti neturiu jokiu galimybiu, nes Taurageje apie tai niekas neisdrista net kalbeti

  4. Zarasai

    Taigi, mielieji, kol tylėsite, tol jus ir skriaus. Tikriausiai žinote tokią patarlę: „ant palinkusio medžio visos ožkos myža”. Po to, kai mūsų gimnazijos mokytojai visi organizuotai atsisakė vadovavimo klasėms, tai be problemų gavome už vadovavimą po 5 valandas. Antrauoju etapu solidarizavomės su kita mokykla ir jai taip pat padėjome iškovoti 5 valandas. Taigi, kolegos, kovokite – niekas Jums ant lėkštelės nieko neatneš.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.