Apgaudinėti jau nebeapsimoka

Visoje Lietuvoje skundų dėl įvairių matavimo pažeidimų padaugėjo trečdaliu, o Klaipėdoje svorio matavimo neatitikimų sumažėjo.

Skundų Klaipėdoje mažėja

Šiais metais Lietuvos metrologijos inspekcija ištyrė 64 skundus dėl įvairių matavimų pažeidimų. Tai trečdaliu daugiau nei pernai. Daugiausia skundų gauta iš vilniečių – 28, kauniečiai parašė 14. Septyni skundai buvo iš Klaipėdos ir Panevėžio apskričių. Beveik pusė skundų pasitvirtino. Klaipėdos mieste buvo tik du skundai. Abu pasitvirtino. Skundų sumažėjimą metrologijos inspekcijos Klaipėdos sektoriaus viršininkė Liudmila Vaitkuvienė sieja su informacijos gausa. „Mes važiuojame po turgus, prekyvietes, kitas įstaigas ir žmonėms bei klientams aiškiname metrologijos įstatymus, gresiančias baudas už pažeidimus”, – teigė L.Vaitkuvienė.

Daugiausia vartotojai skundžiasi dėl buitinių vandens, šilumos skaitiklių, seniai netikrintų prekybinių svarstyklių, fasuotų, sveriamų produktų, degalų ir suskystintų dujų kiekio neatitikties. Net 19 skundų buvo dėl naftos produktų, suskystintų dujų. Pasak L.Vaitkuvienės, uostamiestyje taip pat buvo gautas skundas dėl suskystintų dujų balionų svorio neatitikimo. Inspekcija patikrino kelis apskrities dujų užpylimo į buitinius balionus centrus. Dujų balionų leistinas svoris neturi viršyti 100 gramų. Tauragės patikrintoje firmoje iš 16 dujų balionų tik viename pasitaikė neleistinas svoris. Tačiau vilniečių įmonės pildomuose balionuose, kurie parduodami Klaipėdos apskrityje, pusė buvo neleistino svorio. Viename rasta per daug dujų. Pasak L.Vaitkuvienės, tai dar pavojingiau nei per mažas kiekis, nes perpildytas suskystintų dujų balionas pradėjus jį naudoti gali sprogti.

Skaitikliai – opi problema

Neseniai metrologijos inspekcija gavo skundą dėl vandens skaitiklių rodmenų ir realaus vandens suvartojimo neatitikimo. Pensininkai kreipėsi į tarnybą, kai gavo didžiules sąskaitas už vandenį. Pasirodo, tik pastačius vandens skaitiklį meistrai suklydo ir vietoj 1 kubinio metro vandens žmonėms rodydavo 0,1 kubinio metro. Dešimt metų gyventojai mokėjo už dešimtadalį suvartojamo vandens. Patikrinus šių žmonių skaitiklį, buvo rastas pažeidimas ir pateiktos naujos sąskaitos. Dabar pensininkai nebeišmano, kaip apsimokėti šias sąskaitas. L.Vaitkuvienė mano, kad yra ir daugiau tokių žmonių.

Mažos bandelės

Klaipėdoje buvo gautas skundas ir dėl prekybos centre kepamų bandelių per mažo nei nurodyta kainoje svorio. Skundas pasitvirtino. Bandelės svėrė trečdaliu mažiau nei leido svorio nuokrypis. Prekybos centras už tai gavo 400 litų baudą.

„Praėjo tie laikai, kai parduotuvėse ir turguose pardavėjos prispaudusios pirštais svarstykles apgaudinėdavo klientus. Dabar prekybos taškuose, net turgeliuose, yra patikrintos, geros svarstyklės”,- nudžiugino L.Vaitkuvienė.

Metrologijos reikalavimus pažeidusios įmonės gali gauti nuo 300 iki 2000 litų baudą. Antrą kartą nusižengusios įstaigos gautų per 2000 litų baudą.

Užklumpa iš pasalų

L.Vaitkuvienės manymu, dabar daugelis įmonių pakeitė savo požiūrį ir nesiekia klientų apgaudinėti. Sugriežtinus reikalavimus elektroninėms svarstyklėms bei matavimo prietaisams, prijungtiems prie kompiuterių, tai sudėtinga padaryti. Atidžiau buvo pradėta matuoti ir temperatūra, kurioje laikomi maisto produktai. Dabar prie šaldytuvų ir patalpose, kuriose yra maisto produktai, yra termometrai.

L.Vaitkuvienė informavo, kad Metrologijos inspekcija pakeitė savo tikrinimų taktiką. „Anksčiau visi žinodavo, kada ateisime tikrinti į turgavietes. Gandas pasklisdavo ir po parduotuves. Dabar darome daugiau netikėtų patikrinimų, kurie yra efektyvesni. Prekybininkai susimąsto, ar jiems verta dėl kelių nusuktų gramų gauti baudą”,- teigė inspektorė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.