Vakarojimas žvakių šviesoje

Sostinės Rašytojų klubo salėje penktadienio vakarą skambėjo Kazimiero Jakučio atliekamos melodijos.

Verslininkas ir dainuojamosios poezijos atlikėjas K.Jakutis-Pagulbis pristatė antrą savo kompaktinę plokštelę „Iš tos nakties”. Žvelgdamas į sausakimšą Rašytojų klubo salę muzikantas dėkojo žmonėms, paaukojusiems savo brangų laiką ir šiame beprotiškos spartos amžiuje taip gausiai susirinkusiems pavakaroti žvakių šviesoje skambant poezijai ir muzikos garsams.

Koncerto salė tą vakarą atrodė išties neįprastai. Klausytojus pasitiko miestiečiams gerokai neįprastos ir nepažįstamos dekoracijos – tai K.Jakučio tėviškės „gonkų” durys. „Kadaise mano tėvas išmetė šias senovines duris, o aš jas dar kartą atradau ir pritaikiau savo koncerto programai. Šios durys, kaip ir mano dainuojamos eilės, simbolizuoja prosenelių dvasią, kviečia prisiminti vaikystę, dar kartą pamąstyti apie savo tėvus ir senelius”, – pasakojo atlikėjas. Sceną puošė ir koplytstulpius primenantys žibintai su uždegtomis žvakėmis, paties autoriaus praminti „žibinčiais”. Juos sumeistravo pats K.Jakutis iš senos trobos sienojų ir visiems žibinčiams suteikė vardus – Senolis, Vienišas ir kt.

Kompaktinę plokštelę K.Jakutis pristatė kartu su gitaristu Arūnu Mirinavičiumi, kuris atliekamas dainas nuspalvino akustinės bei elektrinės gitaros improvizacijomis. Albume „Iš tos nakties” subtilų dainų skambėjimą padeda sukurti ir Algirdo Klovos smuikas, Mildos Prušinskaitės fleita, Hokshilos Andrade perkusijos, Juozo Gabarto akordeonas, Bernardo Prušinsko bosinė gitara, Aurelijaus Sirgedo klavišiniai instrumentai, Aurimo Driuko klasikinė ir akustinė gitaros. Nors dauguma atliekamų kūrinių, kaip ir būdinga dainuojamajai poezijai, per koncertą skambėjo itin lyriškai, tačiau klausytojai išgirdo išties nuotaikingų ir ritmiškų dainų.

Visi naujojo albumo kūriniai parašyti pagal žymių Lietuvos poetų ir paties muzikos autoriaus K.Jakučio eiles. Atlikėjas keturiolikai melodijų pasirinko poetų Pauliaus Širvio, Jono Strielkūno, Antano Miškinio, Alfo Pakėno, Juozo Macevičiaus, Alekso Churgino ir Petro Pabaraičio poeziją.

Neįprastai skambantis K.Jakučio kūrybinis sceninis pseudonimas – Pagulbis, neatsiejamas nuo Molėtų rajone esančio Pagulbio kaimo, kuriame verslininkas prieš penkerius metus įsigijo senovinę aukštaitišką kaimo sodybą ir restauravęs ją pagal Liaudies buities muziejaus specialistų rekomendacijas sukūrė tinkamą vietą dainuojamosios poezijos vakaronėms rengti. Dažnas tokių susibūrimų dalyvis, K.Jakučio kraštietis poetas J.Strielkūnas per kompaktinės plokštelės pristatymą dalijosi prisiminimais apie aukštaitiškos draugijos veiklą, kurią savo įdainuotomis eilėmis paįvairina ir K.Jakutis. „Dainos skamba visiškai kitaip nei eilėraščiai. Melodija joms suteikia naujų spalvų”, – apie dainomis virtusias savos kūrybos eiles pasakojo vakaro svečias J.Strielkūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.