Saulės pėdsakai

Ruduo – metas, kai būtina save apžiūrėti ir įsitikinti, ar saulė nepaliko savo pėdsakų odoje.

Piktybiškiausias odos navikas – melanoma, toliau – plokščialąstelinis vėžys ir bazalioma. Ankstyvose vystymosi stadijose šios ligos gydomos gan paprastai, o ligai pažengus ir naujausios technologijos gali nepadėti.

Sėkmingiausias ankstyvos diagnostikos būdas – dermatoskopija. Tai neinvazinis, neskausmingas ištyrimas, kai odos navikas analizuojamas pasitelkiant šviesos šaltinį. Objektas daug kartų padidinamas bei naudojamas fizikinis reiškinys refrakcija, kurio metu einantys spinduliai lūžta ir tai duoda galimybę įvertinti giliau esančius audinius bei jų struktūras.

Įvertinę visus parametrus darinį paliekame kaip nepavojingą,stebime esant net menkiausiam įtarimui ar nedelsiant šaliname.

Tai ypač svarbu nustatant paviršiumi plintančią melanomą, kurią išoperavus galimas visiškas pasveikimas.

Svarbus ir naviko storis. Jei jis didesnis nei 2 mm ar išplitęs į limfines liaukas ar vidaus organus, tai tikimybė išgyventi labai menka. Bet tai nėra labai dažna liga. Rizikos grupei priskiriami tie, kurių artimieji sirgo šia liga, šviesiaplaukiai, mėlynakiai.

Pati melanoma dažnai būna tamsiai rudos ar juodos spalvos. Auglys dažniausiai formuojasi iš pakitusio apgamo (nelygiu pakraščiu, asimetriško, nevienodo atspalvio, didesnio nei 6 mm).

Melanomai atsirasti įtakos turi stiprūs, kad ir vienkartiniai, nudegimai saulėje. Svarbu dar ir tai, kad žmonės net ir žiemą vyksta atostogauti į šiltus kraštus, nors odos apsauginės ląstelės miega ir nėra pasiruošusios gintis nuo saulės.

Dažniausia odos vėžio forma – bazalioma. Tai palyginti lėtai augantis ir retai metastazuojantis odos navikas, paprastai pažeidžiantis veidą, galūnes. Laiku nustačius ir pradėjus gydymą rezultatai geri.

Plokščialąstelinis odos vėžys dažniausiai susiformuoja iš ikivėžinių pakitimų; saulinės keratozės – rožinių pleiskanojančių kiek atrofiškų odos dėmelių, randų, opų pakraščių.

Pastebėjus menkiausius įtartinus odos pakitimus siūlyčiau nedelsti, o kuo greičiau pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.