Lietuviams svarbiausia būsto ekonomija, saugumas ir funkcionalumas

Svarbiausi kriterijai renkantis naują būstą yra jo ekonomiškumas, saugumas ir funkcionalumas. Tai rodo šiemet nekilnojamojo turto kompanijos „Re&Solution” iniciatyva atlikti Lietuvos gyventojų apklausos tyrimai.

Siekiant nustatyti, kas daugiausia lemia būsto pasirinkimą, paaiškėjo, kad pati svarbiausia savybė yra būsto ekonomiškumas – tai nurodė net 40 proc. gyventojų. Dar trečdalis šį kriterijų nurodė kaip antrą pagal svarbą. „Domėjimasis būsto ekonomija bei kokybe yra realiai juntamas rinkoje, todėl tyrimų rezultatai nestebina. Šis kriterijus, anot apklausos duomenų, pats svarbiausias visoms gyventojų grupėms ir beveik vienodai aktualus visiems geografiniams regionams. Natūralu, jog ekonomiškus namus išlaikyti kainuoja pigiau, o nuolat kylant energetinių išteklių kainoms tai tampa dar aktualiau”, – sako kompanijos „Re&Solution” tyrimų skyriaus vadovė Neringa Rastenytė.

Tyrimų rezultatus patvirtina ir nekilnojamojo turto statybos bendrovės. Pasak AB „Vilsota” projektų vadovo Vido Paražinsko, pastebima tendencija, jog pirkėjų kriterijų skalėje aukščiausiu prioritetu buvusį kainos rodiklį keičia būsto kokybė ir ekonomija. „Renkantis namus klientai pirmiausia domisi būsto konstrukcijų kokybe ir šilumą izoliuojančiomis savybėmis, šildymo sistemos ekonomiškumu. Nuo to daugiausia priklauso namų išlaikymo kaštai, tad kuo jie mažesni, tuo būstas paklausesnis”, – sako tarp Trakų ir Vilniaus „Bičiulių gyvenvietę” statančios bendrovės atstovas.

Antroje vietoje pagal svarbą Lietuvos gyventojams įvardijamas namų saugumas. Net ketvirtadaliui (25 proc.) mūsų šalies žmonių tai turi didžiausią reikšmę. Būsto saugumas kiek svarbesnis moterims bei vyresniems nei 50 metų gyventojams. Ramus gyvenimas dar aktualesnis nuošalesnėse gyvenvietėse, kuriose gyventojai stengiasi sukurti privačią ir saugią bendruomenės aplinką. „Namuose įrengta signalizacija jau tapo savaime suprantamu dalyku. Šiuolaikinis pirkėjas, įsigyjantis nuosavą namą, nori gyventi saugioje jį supančioje aplinkoje, kad galėtų laisvai jaustis tiek savo kieme, tiek bendrose laisvalaikio zonose. Norint tai užtikrinti, įrengiamos įvairios aplinkos apsaugos priemonės – aptveriamos teritorijos ribos, reguliuojamas įvažiavimas, montuojamos saugos kameros bendrose zonose ir atskirai prie namų, samdomos saugos tarnybos teritorijai stebėti ir pan.”, – sako V. Paražinskas.

Ekonomiškas bei saugus būstas dar turėtų būti ir funkcionalus. Taip mano apie 17 proc. Lietuvos gyventojų. Bene svarbiausia tai jauniems (15-29 m.) žmonėms, didmiesčių gyventojams, turintiems aukštąjį išsilavinimą, specialistams, tarnautojams ir besimokančiam jaunimui, tiems, kurių šeimos pajamos yra didžiausios (virš 2800 litų per mėnesį). „Gana aukštos būsto kainos šiems rodikliams taip pat turi įtakos. Nenuostabu, kad brangų plotą norima įrengti funkcionaliai ir racionaliai. Kita vertus, kiekvienas žmogus siekia gyventi patogiuose ir praktiškuose namuose”, – sako „Re&Solution” atstovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.