Tikrovės vaizdas pro adatos skylutę

Vakar, 2007 m. lapkričio 9 d., Fotografijos muziejuje Šiauliuose dvylika fotografų iš Lietuvos, Rusijos ir JAV pristatė seniausia fotografijos technika atliktų darbų parodą Pinhole strategijos (kuratorius Gintautas Trimakas). Tai pirmoji paroda, kurioje taip išsamiai pristatoma šiandien Lietuvoje pinhole metodu dirbančių fotografų kūrybos įvairovė ir susiformavusios ar dar tik besiformuojančios originalios strategijos, o parodos dalyvių iš užsienio darbai leidžia pažvelgti į lietuvių kūrybą platesniame kontekste.
Šiandien visame pasaulyje daugėja menininkų, kurie nesivaiko šiuolaikinių technologijų mados ir savo kūrybines idėjas išreiškia fotografuodami savadarbėmis belęšėmis pinhole kameromis, pasigamintomis iš į vairiausių daiktų – lagaminų, batų, saldainių ar net degtukų dėžučių. Pinhole (angl. adatos skylutė) kamera – tai šiuolaikinių fotoaparatų pirmtakas, seniausias, nuo V amžiaus prieš mūsų erą žinomas tikrovės vaizdo projekcijos prietaisas, vadintas camera obscura (lot. tamsus kambarys). Jo veikimo būdas labai paprastas – pro šviesai nelaidžios dėžutės vienoje sienelėje esančią skylutę sklindanti šviesa „nupiešia” apverstą tikrovės vaizdą. Išradus, kaip šį atvaizdą užfiksuoti šviesai jautriose medžiagose, bemaž prieš du šimtmečius buvo sukurta pirmoji fotografija. Lietuvoje pinhole technika išpopuliarėjo per pastaruosius trejus-ketverius metus. Pasak parodos kuratoriaus ir vieno iš autorių, ištikimo klasikinių fotografijos technikų propaguotojo, Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros dėstytojo G. Trimako, ši paroda – tai bandymas apibendrinti šį laikotarpį, apžvelgti šiuo metu Lietuvoje plėtojamas įvairias pinhole metodo panaudojimo kryptis. Parodoje dalyvauja autoriai, jau turintys savitas pinhole strategijas, ir dar tik bandantys jas diegti savo kūryboje menininkai, pinhole mokyklą išėję Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno studijose.
Lapkričio 29-30 d. parodoje vyks edukacinė programa, vadovaujama G. Trimako, kurioje visi norintys galės pasigaminti pinhole kameras ir išmokti jomis fotografuoti. Paroda veiks iki gruodžio 8 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.