Paslaptingas orchidėjų grožis

Orchidėjas namuose gali auginti kiekvienas, tam nereikia jokių ypatingų sąlygų – prireiks kai kurių žinių, kruopštumo bei rūpestingumo.

Orchidėjos priklauso didelei gegužraibinių augalų šeimai. Jie auga visose klimato juostose – nuo Tibeto kalnų iki tropinių miškų. Beveik visos kambarinės orchidėjos yra išvestos iš tropinių rūšių.

Blokiniame name orchidėjoms auginti geriausiai tiks vakarinio lango palangė. Čia joms bus pakankamai šviesos ir saulė nekepins taip, kaip pietinėje pusėje. Langai į rytus ir šiaurę netinka, nes šioms gėlėms šviesos ten bus per maža.

Orchidėjos mėgsta augti drėgmėje. Pavasarį, kai prasideda jų augimas, turi būti daug šviesos bei drėgmės. Kiekvieną dieną gėles reikia apipurkšti vandeniu. Tačiau neperlaistykite, nes šiems augalams per didelė drėgmė netinka. Laistyti reiktų tik tada, kai žemė vazonėlyje būna sausa. Tinka lietaus arba porą dienų pastovėjęs vandentiekio vanduo.

Gegužraibiniai augalai gerai auga ant miške surinktų kiminų, tinka medžių žievė, kankorėžiai ir paparčių pluoštas. Paprasta žemė gėlėms tinka tik nedaugeliui orchidėjų rūšių.

Orchidėjų augintojai neturi vienodos nuomonės dėl šių augalų tręšimo: vieni sako, kad šias gėles būtina dažnai tręšti, o kiti- kad orchidėjoms netgi labai patinka, kai kartais yra pamirštamos.

Namuose orchidėjas dauginti galima dalijant šaknies gumbą. Tai padaryti pavyks, jei augalas rudenį, baigiantis augimo periodui, yra gana didelis. Iš mažyčių sėklų orchidėjas pavyksta išauginti tik laboratorijos sąlygomis.

Kambarinės orchidėjos dažniausiai žydi žiemos mėnesiais. Žinoma, yra ir išimčių, o kai kurios rūšys žydi netgi keletą metų iš eilės.

Pageltusius, negyvus orchidėjų lapus galima nuskabyti.

Pradedantiesiems orchidėjų augintojams galima būtų pasiūlyti, pvz., Phalaenopsis šeimos rūšį. Tai labai gražūs ir gana nesudėtingai prižiūrimi augalai. Šios gėlės kuo puikiausiai jaučiasi ant palangės kambario temperatūroje, o svarbiausia, jos žydi be poilsio periodo, ištisus metus.

Pradedančiajam orchidėjų augintojui geriausiai tinka Phalaenopsis šeimos drugelinės orchidėjos. Šių gėlių žiedai yra puikūs ir joms nereikia ypatingų augimo sąlygų

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , .

7 atsiliepimai į "Paslaptingas orchidėjų grožis"

  1. Dana

    Girdejau, kad orchidejoms butinai reikia peršviečiamo vazono.ar tiesa?

  2. as

    Nežinau ar būtinai reikia peršviečiamo vazono orhidėjai, bet auginu ją skaidraus stiklo inde, be skylės. Žemė spec. orchidėjoms su žieve. neperlaistau, auga puikiai, žydi ilgai.

  3. orchid

    Phalaenopsiams pageidautina permatomas vazonas, nes jų šaknys vykdo fotosintezę. Auginant permatomame vazone lengviau stebėti šaknų būklę, reguliuoti laistymą.

    Viskas orchidėjų priežiūrai!!!
    http://www.orchidejos.lt

  4. audra

    ka daryti nuzydejus orchidejai?
    Ties kuria vieta ziedynstiebi nupjauti ar to visai nereikia daryt?
    Kur galeciau savo atsakyma pamatyt ir kada?

  5. aniceta

    visa orchideja apsinešė lipniu skysčiu, ką daryti, gal žinote kaip jį panaikinti

  6. aniceta

    nužydėjus orchidėjai aš nenupjaunu nieko ji iš to pačio žiedkočio išleidžia kitą žiedyną

  7. egle

    laba diena, auginu Phalaenopsis , turiu jas 8 . Pas mane problema bute kad pastovus temperaturu svyravimas, ryta salta , kai pradedu kurenti isyla kambariai , o nakciai isibegejus vel atsala kambariai , dar problema su apsvietimu langai pas mane mediniai , taigi ir salcio jos gauna nuo ju , bet sviesos gauna , taigi as jas kai perku tai su pumpurais , apziuriu ar neturi lygu ar parazitu , bet kai namie man jos nuzydi , jos man nauju savo nareliu nebeatidaro ir pumpureliu nebekrauna , arba islenda koks mazytis pumpurelis bet sustoja augti , tresiu ikisdama i vazona orchideju lazdeles, ar galite man padeti ir patarti ka ma daryti ? ar galiu jas kaip nors dirbtinai susildyti , ir padeti sioms karalienems vel zydeti , aciu kad atsakete !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.