ES parlamentarai kritikuoja duomenų slaptumo įstatymą

Europos Sąjungos teisingumo ministrai penktadienį susitarė dėl duomenų slaptumo įstatymo, kuris, pasak ES įstatymų leidėjų, vis dėlto nepakankamai apsaugo asmens teisę į privatumą.
Ministrai susitarė dėl minimalaus duomenų apsaugos standartų komplekso, perduodant informaciją iš vienos šalies į kitą policijos ar teisminių institucijų prašymu, ar į ES policijos bei migracijos tarnybų duomenų bazes.

ES parlamentarės Sarah Ludford (Sara Ladford) ir Sophie in’t Veld (Sofi Int Veld) pareiškė, kad tekste kalbama tik apie duomenų perdavimą iš vienos ES valstybės į kitą, o ne apie vidinį naudojimą ar sąlygas, pagal kurias duomenys gali būti siunčiami į ne ES šalis.

„Šito paprasčiausiai nepakanka, kalbant apie priemonių, skirtų duomenų rinkimui, ir ES duomenų bazių diegimą”, – S.Ludford sakė naujienų agentūrai „Reuters”.

Paklaustas, kokios pridėtinės vertės tekstas suteiks, Portugalijos teisingumo ministras Alberto Costa (Alberto Kosta), pirmininkavęs deryboms, sakė, kad tai yra „žingsnis nuo nieko prie kažko… tai teigiamas dalykas”.

Jis pabrėžė teisę gauti duomenis ir galimybę taisyti juos, jeigu jie neteisingi.

Vienas ES diplomatas sakė: „Visi šie standartai jau yra taikomi, vienintelis geras dalykas yra tas, kad kartelė nebus nuleidžiama”.

Tekste nurodoma, kad nenaudojami duomenys po tam tikro laiko turės būti ištrinti, tačiau nepasakoma, koks tai laikas.

Duomenys apie rasę, religiją ar politiniu įsitikinimus gali būti naudojami tik tada, kai to būtinai reikia ir kai įstatymas numato atitinkamas garantijas.

Trečiajai šaliai duomenys gali būti perduodami tik tada, jeigu valstybė, pirmoji juos surinkusi, su tuo sutinka, arba jeigu jie gali būti panaudoti tiesioginio pavojaus prevencijai.

Kalbėdama apie esamas ES duomenų bazes, tarp jų ir apie vizų bei prieglobsčio prašytojus, ir planus rinkti duomenis apie oro transporto keleivius, skrendančius į bloką ir iš jo, britų liberalų parlamentarė S.Ludford sakė: „Ši priemonė (įstatymas) tam reikalui netinka”. Nacionalinės taisyklės numato, kaip žmonės turėtų būti informuojami, jog apie juos yra renkami duomenys, sakoma ES tekste.

Žmonės gali teirautis, kokie duomenys yra renkami apie juos. Valdžia gali nepateikti jiems atsakymo, jeigu tai trukdytų tyrimui ar visuomenės saugumui.

„Mes silpniname individualaus piliečio poziciją valdžios institucijų atžvilgiu”, – šią savaitę sakė S.in’t Veld.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.