Šventoji turės savo herbą

Nuo viduramžių žinoma Šventosios gyvenvietė pagaliau turės savo herbą, vėliavą ir antspaudą. Sukurti ir užregistruoti šiuos simbolius Heraldikos komisijoje prie prezidentūros ketinama dar šiais metais.

Iniciatyvos atkurti Šventosios herbą pagal XVII amžiaus aprašus ėmėsi vietos gyventojų bendruomenė kartu su vietos verslininkais. Nors herbo aprašai išliko, jis niekada nebuvo sukurtas.

„Šventosios bendruomenė labai aktyviai palaiko šią idėją ir pati prisideda prie miesto simoblio kūrimo. Vietos verslininkai palaiko šią idėją ir prie įgyvendinimo žada prisidėti finansiškai”, – sako Palangos savivaldybei priklausančios Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas.

Pasak jo, vietos bendruomenė apie Šventąją turi surinkusi daug istorinės medžiagos, kuri bus panaudota kuriant istorinės gyvenvietės simbolius.

„Panašiai prieš porą metų buvo Rusnėje, kurios bendruomenės sukurtą herbą patvirtino Heraldikos komisija, – sako E.Čilinskas. – Dabar herbas sėkmingai naudojamas kaip miestą ir jo savitumą identifikuojantis ženklas”.

Šventosios herbą, vėliavą ir antspaudą kuria dailininkas Petras Baronas. Jam aktyviai talkina Mikelis Balčius, intensyviai besidomintis gyvenvietės istorija ir paveldu.

„Heraldiniai simboliai senoje privilegijoje aprašyti lotyniškai, tad tenka versti, – sako P.Baronas. – Tačiau istorinės medžiagos yra išlikę nemažai”.

Pasak dailininko, sukurtus eskizus dar reikės derinti su Heraldikos komisija, kurios sprendimu ir bus atrinktas tinkamiausias variantas.

„Herbas, vėliava ir antspaudas yra svarbi Šventosios miestelio istorijos dalis, o šių simbolių prikėlimas naujam gyvenimui – didžiulis įnašas į Šventosios miestelio ir Palangos įvaizdžio gerinimo programą „, – teigia E.Čilinskas.

Pirmąsyk Elijos gyvenvietė prie Šventosios upės žiočių buvo paminėta 1429 metais. XVI—XVII amžiaus žemėlapiuose buvo pažymėtas Heligaw arba Heiligen uostas. Jonas III Sobieskis 1679 metais suteikė privilegiją anglams Šventosios uoste verstis prekyba, o Šventoji pavadinta karaliaus vardu – Janmarienburgu.

Šventosios uostas veikė ir tarpukariu, tačiau vėliau buvo sugriautas. 2004 metais Lietuvos vyriausybė priėmė nutarymą įsteigti Šventosios jūrų uostą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.